Гра «в законі»

19.01.2011

Гральному бізнесу знову закручують гайки: Президент Віктор Янукович підписав Закон «Щодо удосконалення законодавства про заборону грального бізнесу в Україні». Крім того, внесено зміни в Кримінальний кодекс, і відтепер заняття гральним бізнесом карається штрафом у розмірі від 10 до 50 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ці санкції застосовуватимуть за рішенням суду, ухваленого за позовом органів міліції або органів ДПА. У разі ж повторного фіксування порушення підприємцю «світитиме» від п’яти до семи років позбавлення волі.

Григорій Трипульський, віце–президент Української асоціації грального бізнесу, певен: таке посилення відповідальності доцільне. «Я вважаю ці нововведення досить позитивними, адже повинна бути дуже сувора відповідальність за незаконну діяльність у царинi грального бізнесу. Але таке посилення відповідальності варто було б застосовувати в комплексі з легалізацією грального бізнесу. Адже вже минуло рік i дев’ять місяців відтоді, як гральний бізнес заборонили, пройшло вже дуже багато часу, а віз i нині там. Хотілося б, аби законодавець звернув увагу не лише на відповідальність, а й на визначення правил гри на ринку».

Штрафувати буде кого: за оцінками експертів, нелегально в Україні досі працюють приблизно 50% усіх гральних закладів, які діяли до заборони.

Нагадаємо, гральний бізнес в Україні заборонив уряд Юлії Тимошенко. Нова влада неодноразово заявляла про бажання його частково відновити. Планувалося, що казино відкриватимуть лише у готелях (і пріоритет надаватиметься п’ятизірковим). Гральні автомати повертати в легальний сектор не планувалося.