Наступ із півночі

19.01.2011

Усі вже давно звикли і з розумінням ставляться до домінування спортсменів Північної Європи в зимових видах спорту. Але останніми роками скандинави почали додавати і в літніх дисциплінах — особливо в ігрових видах під дахом. І погодні умови тут не відіграють жодної ролі, бо на перше місце виходить ставлення держави до розвитку спорту.

З огляду на це, континентальні й міжнародні федерації все частіше доручають північним країнам проведення змагань найвищого рівня. Нещодавно у Норвегії й Данії відбувся жіночий чемпіонат Європи з гандболу, Швеція приймала баскетбольний ЧЄ, а минулого тижня у Швеції почався світовий гандбольний форум серед чоловіків. До 30 січня тут проведуть аж 98 матчів.

Вражає, що грають одразу у восьми містах: Мальме (арена на 13700 глядачів), Гетеборзі (12000), Йончопінгу, Лінчепінгу, Норчопінгу, Шевде, Лунді, Крістіанстаді. Українцям про таку кількість пристойних арен залишається тільки мріяти. Мабуть, у цьому є закономірність, що наша збірна «пролетіла» повз чемпіонат світу, програвши у «плей–оф» словакам.

Із 24 учасників нинішнього турніру Старий світ представляють лише 11, але саме вони впевнено лідирують в усіх групах. Особливо виділяються команди з півночі континенту – ісландці, данці, господарі. Думається, вони кинуть виклик призерам ЧС–2009 — Франції, Хорватії, Польщі.

До другого етапу вийдуть по три найкращі збірні з кожного секстету, а потім, розбиті ще на дві шістки, виявлять чотирьох півфіналістів.

 

ТАБЛО

1–й етап. Найцікавіші результати

Група А. Іспанія — Німеччина — 26:24, Франція — Єгипет — 28:19.

Турнірне становище: Франція, Іспанія — 6, Німеччина — 4, Єгипет — 2, Туніс, Бахрейн — 0.

Група В. Ісландія — Угорщина — 32:26, Угорщина — Норвегія — 26:23.

Турнірне становище: Ісландія — 6, Норвегія, Угорщина — 4, Австрія, Японія — 2, Бразилія — 0.

Група С. Сербія — Алжир — 25:24, Данія — Сербія — 35:27.

Турнірне становище: Данія, Хорватія — 6, Сербія — 4, Алжир — 2, Румунія, Австралія — 0.

Група D. Польща — Аргентина — 24:23, Швеція — Корея — 30:24.

Турнірне становище: Швеція, Польща — 6, Корея, Аргентина — 3, Словаччина, Чилі — 0.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Одна з лідерок збірної України, 25–річна Вікторія Борщенко, перейшла з херсонської «Дніпрянки» до волгоградського «Динамо». У лавах чемпіона Росії вона приєднається до співвітчизниць — правої крайньої Олени Яценко й воротаря Вікторії Тимошенкової.