Естафетний розрив

19.01.2011
Естафетний розрив

Про тренування на «слизькому» дзеркальному льоду українські ковзанярі можуть лише мріяти. (Фото Daylife.com.)

Після зникнення зі спортивної карти України «великих ковзанів» усі зусилля вітчизняної ковзанярської еліти кинуто на підтримку шорт–треку. Щоправда, й ця зимова дисципліна не відчуває особливої уваги з боку держави, тому й не може похвалитися пристойними результатами українців на європейській першості, яка минулого уїк–енду завершилася в голландському Херенвені.

Головний тренер національної збірної Віктор Харламов розповів «УМ», що команда, не провівши жодного централізованого збору, виступила «на Європі» «в силу своїх можливостей». «Якщо відверто, то двоє наших дівчат показали результати навіть кращі, ніж я розраховував», — зізнається Харламов. Так, Олені Пащенко вдалося поліпшити свій особистий час на 500–метрівці на одну секунду. Загалом, у багатоборстві, яке враховує підсумки трьох заїздів на 500, 1000, 1500 м, юна спортсменка була 19–ю з 36 учасниць. Друга представниця «синьо–жовтої» збірної Софія Власова опинилася на 21–му місці.

Зауважимо, що обидві наші представниці в Херенвені — члени молодіжної збірної, тому відучора змагаються зі своїми ровесниками на чемпіонаті світу в Італії. Цікаво, що вони виборюватимуть ліцензії I Юнацької зимової Олімпіади для своїх молодших колег по збірній. «Аби наші юні шорт–трековики поїхали у 2012 році до Інсбрука, необхідно, щоб дівчата на ЧС потрапили до першої двадцятки. Завдання складне, але сподіваємося, що Софія й Олена його виконають», — каже головний тренер.

Позиції наших чоловіків у багатоборстві, порівняно з жіночими, виглядають дещо скромніше: Дмитро Полтавець — 24–й , Олексій Кошеленко — 32–й поміж 45 спортсменами. Щоправда, найвище українське досягнення на єврофорумі все ж таки належить представникам сильної статі. У естафеті на 5 км наша чоловіча четвірка у складі Євгена Гутенова, Олексія Кошеленка, Сергія Лифіренка та Дмитра Полтавця посіла восьме місце. «Власне, ми розраховували на місце в першій шістці, але один із лідерів квартету — Лифіренко — вийшов на старт із травмою гомілкостопу. Сподівалися, що до ЧЄ він про неї забуде, однак ні — психологічно вона заважала змагатися на повну міць, — розповідає Віктор Харламов. — А включити в команду когось із молодих я не ризикнув, адже естафету мають бігти чотири досвідчені спортсмени».

Жіноча ж естафетна команда України в Херенвені не змагалася. Як пояснив тренер, у збірній наразі немає чотирьох рівноцінних спортсменок.