Прорив дебютантів

19.01.2011
Прорив дебютантів

Катерина Бондаренко, попри переможне татуювання на спині, вдруге за кар’єру не пройшла стартове коло «Аустреліен оупен». (Фото Рейтер.)

Після другого дня «Аустреліен оупен» українське представництво зазнало втрати там, де цього не очікували, натомість маємо незаплановану перемогу. Переможний понеділковий почин Сергія Стаховського вчора підтримала 21–річна Леся Цуренко. 157–ма ракетка світу легко, трохи більше ніж за годину, переграла швейцарку Паті Шнідер — 6:2, 6:3. У другому колі дебютантка відкритого чемпіонату Австралії зіграє з росіянкою Катериною Макаровою, яка напередодні у важкому матчі перемогла сербку Анну Іванович (колишня лідерка рейтингу WTA у Мельбурні має 19–й номер посіву).

Натомість Катерина Бондаренко, одна з лідерок українського тенісу, яка зараз, щоправда, опустилася на 92–гу сходинку світового рейтингу, зачохлила ракетку вже після першого виходу на корт «Мельбурн парку». Для порівняння: позаминулого року Катя в Ав­стралії пробилася до третього раунду, рік тому — до другого. А цього разу нездоланною перепоною для Бондаренко–молодшої стала китаянка Шуай Пенг, 54–та в топ–листі WTA.

Тенісистка з татуйованими крилами на спині розпочала впевнено — виграла перший сет із рахунком 6:2. І не менш легко віддала китаянці наступний — 3:6. Якщо на перші дві партії витратили десь по півгодини, то вирішальний сет тривав аж 64 хвилини. Сильнішими нерви виявились у Шуай, яка й перемогла — 8:6. Бондаренко–молодша, для якої це четвертий «Аустреліен оупен» у кар’єрі, вдруге припиняє боротьбу в стартовому колі. Відтак кількість українок, що змагаються в «одиночці», скоротилася до однієї.

Натомість станом на вечір вівторка все гаразд було в українців у чоловічому одиночному розряді: слідом за Стаховським учора виграли Олександр Долгополов та Ілля Марченко. Долгополов, який дебютував на австралійському турнірі серії «Великого шолома», у трьох сетах здолав представника Казахстану Михайла Кукушкіна — 6:3, 6:2, 6:4. У наступному колі українець зіграє проти німця Бенджаміна Беккера, який напередодні вибив із розіграшу латиша Ернеста Гулбіса (24). Значно серйознішим буде суперник у Марченка: у другому колі протистоятиме британцеві Енді Мюррею, що сіяний п’ятим. У першому матчі на турнірі наш земляк упевнено здолав іспанця Рубена Раміреса Ідальго — 6:3, 6:4, 6:1.

Серед інших цікавих результатів відзначимо ще одну втрату серед сіяних: румунка Александра Дульгеру (27) поступилася у двох сетах японці Аюмі Моріта. Поки без поразок ідуть лідери: вчора свої поєдинки виграли перший сіяний Рафаель Надаль (іспанець легко пройшов бразильця Маркоса Даніеля — 6:0, 5:0, відмова суперника через травму), Робін Содерлінг (4), Давід Ферер (7) у чоловіків та Віра Звонарьова (2), Кім Клійстерс (3), Саманта Стосур (5), Єлена Янкович (7) — у жінок.

Сьогодні свій другий поєдинок зіграє Сергій Стахов­ський, якому протистоятиме поляк Лукаш Кубот. Цього ж дня він стартує у парному розряді, разом зі звичним росіянином Михайлом Южним. Також щастя в дуетах сьогодні шукатимуть Марія Коритцева із бельгійкою Кірстен Фліпкенс та Олександр Долгополов із чехом Яном Хаєком.