Лайно заберіть. За міліцію платіть

18.01.2011

Наприкінці минулого тижня глава МВС Анатолій Могильов став одним iз головних ньюзмейкерів країни. І не лише через гучну «страшилку», мов­ляв, згідно з даними міліції, 22 січня, під час масових акцій у столиці до Дня Соборності, нібито планується кровопролиття. Емоційно виступаючи у парламенті минулої п’ятниці, пан Могильов озвучив також і деякі законодавчі бажання очолюваного ним відомства. Йдеться саме про бажання керівництва МВС, а не законодавчі ініціативи, оскільки на Богомольця, 10 їх поки що не розробляли.

 

Слідчих під контроль

Так, міністру Могильову дуже не подобається, що під час масових акцій народні обранці часто оголошують намети або навіть металеві бочки власністю депутата. Тож міліція не може прибрати таку власність, оскільки законодавство на боці парламентаріїв. «Наведу приклад. На нещодавній акції посеред вулиці поставили бочки, на яких було написано: «Власність народного депутата», чіпати не можна». Пояснили народу, що бити у бочки під вікнами будинків — це дрібне хуліганство, — обурився глава МВС. — Давайте завтра покладемо купу лайна, поставимо табличку «Продукт життєдіяльності і власність народного депутата!».

Закиди міністра щодо лайна спантеличили навіть окремих представників більшості. Так, комуністка Катерина Самойлик одразу заявила пресі, що доки закон надає їй право оголошувати недоторканною власністю окремі намети, вона користуватиметься цим правом.

Натомість пан Могильов у своїх законодавчих бажаннях пішов ще далі й з трибуни ВР оголосив пропозицію створити слідчий комітет при МВС. Мовляв, тим самим буде запроваджено нове підпорядкування слідчих органів внутрішніх справ. «Слідчі підрозділи на місцях таким чином вийдуть із підпорядкування начальників місцевих органів, які фактично очолюють органи дізнання, — заявив міністр. — Управління слідчими підрозділами повинно здійснюватися по вертикалі: слідчий комітет — слідче управління слідчого комітету при МВС — слідчі органи при міських та районних органах.

Це дозволить нам усунути передумови втручання органів дізнання у процесуальну діяльність слідчих».

Профінансуйте дільничного

МВС також мріє створити з числа дільничних інспекторів та співробітників ППС муніципальну міліцію й відтак покласти її фінансування на місцеві бюджети. Цими планами міністр Могильов також поділився наприкінці тижня, але вже не з нардепами, а під час «круглого столу» керівництва МВС із керівництвом облдержадміністрацій та облуправлінь міліції. На Богомольця, 10 вважають, що саме місцеве самоврядування зробить таку міліцію більш ефективною.

Водночас не зрозуміло, звідки у мерій та сільрад знайдуться зайві кошти та ще й у період економічної кризи? Тим більше що й сам Анатолій Могильов визнає, що свого часу муніципальну міліцію у кращі роки в Україні так і не запровадили саме «через відсутність достатніх коштів у місцевих бюджетах»! А відповідні нормативно–правові акти втратили чинність ще у 2008 році. Отже, їх доведеться розглядати заново. А щодо фінансування, то в МВС переконані, що «за певних умов» місцеве самоврядування могло б упоратися із цим. Про які саме умови йдеться, не зрозуміло, натомість проглядається бажання міліцейського відомства (яке на цей рік отримало значно краще фінансування ніж минулого року) перекласти чималу частину власних витрат на утримання співробітників на регіони.

Як «губернатори» відреагували на такі плани МВС, міністр пресі так і не повідомив. Натомість пан Могильов бідкається, що «за останні кiлька років ППС була скорочена майже удвічі — з 27 до 14 тисяч осіб». На його думку, якщо регіони таки візьмуть на себе фінансування патрульних та дільничних (муніципальної міліції), їхню чисельність можна буде значно збільшити.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Віктор Янукович на засіданні керуючої ради Комітету з економічних реформ пообіцяв звільнити міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, якщо найближчим часом не буде скасовано техогляд ДАІ. «Я показую вам жовту картку. Техогляд приватного транспорту, який обіцяли скасувати, досі існує. Над людьми продовжують знущатися», — сказав глава держави, звертаючись до міністра. За словами Януковича, якщо міліція саботуватиме й далi це питання, Могильов побачить «червону картку».

Нагадаємо, що законопроект про скасування техогляду приватного транспорту ще рік тому вносив до парламенту депутат від «НУНС», голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. Потім цю ідею взяв на озброєння голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, проте законопроект досі не ухвалено парламентом.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>