«Таємна вечеря» з присмаком «Тайду»

18.01.2011

Двісті годин витратила Лора Белл, мешканка міста Роскоммон, що в штаті Мічиган, аби створити копію фрески Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» із так званих «кошлатанців» — невеликих фрагментів текстильних волокон, які з’являються після прання махрових тканин. Можна уявити затятість американки, якщо її композиція має розміри 4,30 метра на 1,20 метра. П’ять–шість годин «ювелірної» роботи щодня — це півтора місяці лише на «малювання» картини. А ще ж потрібно було створити сам матеріал, тобто достатню кількість кошлатання різних кольорів і розмірів. Для цього Лора постійно прала в машині рушники певних відтінків, потім сушила їх і знімала скуйовджені волокна. За словами американки, на збір кошлатання у неї пішло ще 800 годин.

На всі ці «жертви» художниця–аматорка пішла не про­сто так, а за покликом інтернет–сайту Ripley’s Believe It or Not!, який спеціалізується на новинах про незвичайні випадки та явища. Пані Белл прославилася на весь світ і отримала від редакції як приз... нову пральну машину та сушарку. Вона каже, що виснажлива робота над картиною була також і «духовним досвідом».

Надалі редакція «Ріплі» планує влаштувати показ Лориної «Таємної вечері» з «кошлатанців» в одному зі своїх виставкових залів. За словами представника сайту, раніше були створені копії «Таємної вечері» з грінок, монет та рису.