Осідлати дракона

18.01.2011
Осідлати дракона

Офіційна фотографія Руні в образі Лісбет Саландер, опублікована журналом W.

Мабуть, ще трохи, і 25–річну американку Руні Мару вважатимуть справжньою кінозіркою світового масштабу. Як і старша сестра Кейт Мара, донедавна Руні грала хіба що ролі другого плану — і в повнометражних картинах, і в серіалах (зокрема, «Швидка допомога»). Прорив намітився 2010 року, коли Руні Мара спершу засвітилася у «Страхіттях на вулиці В’язів», а потім зіграла подругу головного героя у знаковому фільмі «Соціальна мережа», який розповідає про кар’єру Марка Цукерберга — засновника Facebook і наймолодшого мільярдера у світі. Але справжній спалах зірки очікується наприкінці цього року: Мара–молодша знімається в одній із головних ролей у фільмі Девіда Фінчера «Дівчина з татуюванням дракона», що вийде на екрани в грудні.

На цю стрічку чекають і кіномани, і любителі популярного чтива. Адже «Дівчина...» — екранізація гостросюжетного детективного роману шведського письменника Стіга Ларссона, що став світовим бестселером. Журналіст і громадський діяч, Ларссон помер від інфаркту 2004 року — йому було лише 50. Письменницький талант Стіга оцінили вже після його смерті. Автор не дочекався виходу друком своєї трилогії «Міленіум».

Три романи розповідають про детективні пошуки скандального журналіста Мікаеля Блумквіста та дівчини–хакера Лісбет Саландер. «Дівчина з татуюванням дракона» — перша частина трилогії. За сюжетом, Блумквіст розслідує справу про зникнення піввіку тому племінниці промислового магната й поступово занурюється в історію заплутаних взаємин у родині свого наймача. Лісбет — замкнута дівчина–неформалка — долучається до справи і допомагає Мікаелю розкрити секрет.

Книги Ларссона вийшли по всьому світу загальним накладом понад 27 мільйонів примірників. У 2009 році шведи (реж. Нільс Арден Оплев) за сприяння балтійських сусідів випустили свій фільм про «дівчину з драконом», який при бюджеті 13 млн. доларів зібрав у прокаті 103 мільйони. Від голлівудської екранізації очікують не меншого успіху, адже робить її сам Фінчер — творець стрічок «Бійцівський клуб», «Загадкова історія Бенджаміна Баттона», «Гра», «Сім», «Соціальна мережа». (Очевидно, що Руні Мару Фінчер узяв до нового проекту саме завдяки її вдалій грі в «Соціальній мережі»).

Днями сайт Collider повідомив, що сценарист Стівен Зейллян («Список Шиндлера», «Банди Нью–Йорка») змінив кінцівку Ларссонового сюжету. При цьому і режисер, і виконавиця головної ролі Руні Мара вважають, що новий фінал кращий від оригіналу. У Фінчера Лісбет буде агресивнішою, а Блумквіст (його грає «Джеймс Бонд» Деніел Крейг) — більш розбірливий у статевих зв’язках, ніж його книжковий прототип.