Надія на сильних

18.01.2011
Надія на сильних

Жінки–музиканти у костюмах кенгуру розважають публіку на відкритті першого в цьому році турніру серії «Великого шолома». (Фото Рейтер.)

У світі спорту тенісисти, мабуть, мають найкоротшу відпустку. Перерва між турнірами в календарях АТР і WTA триває лише місяць — грудень, але ж і в цей час уже варто тренуватися, готуючись до нових баталій. Адже вже з січня стартують змагання в Австралії й Новій Зеландії, які передують першому в році турніру серії «Великого шолома» — відкритому чемпіонату Австралії. З одного боку, тенісистам можна поспівчувати через напружений ритм, з іншого — позаздрити їхнім високим заробіткам. От і цьогорічний «Аустреліен оупен» приніс рекордний призовий фонд — 24 мільйони доларів, що на 3,8% більше, ніж торік.

 

На підступах...

Цього разу підкоряти хардові корти «Мельбурн парку» прибуло дев’ять українців, хоча у 2010–му наших тут було аж 13. Вважається, що турнір триває два тижні, із 17 по 30 січня, але це тільки матчі основної сітки. П’ятеро ж наших співвітчизників почали свій шлях на південному сході Зеленого континенту ще минулого тижня у кваліфікації.

У чоловічому відборі змагався лише Іван Сергєєв. Здолавши напередодні свого 23–річчя перше коло кваліфікації, уродженець Дніпропетровська не дограв зустріч другого раунду проти німця Гройля через травму — за рахунку 0:4 у стартовій партії.

Серед панянок аж четверо наших співвітчизниць намагалися пробитися до основи через трираундову кваліфікацію. 23–річна донеччанка Ольга Савчук спершу взяла гору над росіянкою Хромачовою (1:6, 6:3, 6:1), але потім здалася першому номеру відбіркового посіву — американці Вандевеге (двічі по 2:6).

Спробувала піднятися на колишні позиції ще одна представниця Донецька Юлія Бейгельзимер, але нічого не змогла протиставити аргентинці Ірігоєн — 2:6, 2:6.

А ще двом українкам довелося битися між собою у фіналі кваліфікації. Перед цим 21–річна Леся Цуренко перемогла швейцарку Фогель (6:4, 7:6) і британку Уотсон (7:5, 7:6), а на чотири роки старша збірниця Марія Коритцева розібралася із француженкою Торп (6:4, 6:2) та грузинкою Татішвілі (6:2, 6:3). У протиборстві молодості й досвіду Цуренко взяла гору над Коритцевою — 7:5, 6:4. У першому колі основного турніру Лесі тепер доведеться битися з ветераном WTA–туру — швейцаркою Паті Шнідер.

...і в «основі»

Без зайвих турбот у жіночій сітці прописалася Катерина Бондаренко. Сьогодні 92–га ракетка планети зіграє проти 54–ї — китаянки Шуай Пень. А от Олена Бондаренко, з якою Катя виграла в Мельбурні парний титул у 2008–му, цього разу на першому турнірі «Великого шолома» не виступить, бо проходить реабілітацію після двох операцій на коліні.

Першим з українців основний раунд відкрив Сергій Стаховський. Згідно з новим рейтингом АТР, він знову став першою ракеткою України, підскочивши на 43–тє місце з 50–го, тоді як Олександр Долгополов із 49–го піднявся лише на 46–те. Учора зранку Стах не зустрів гідного спротиву з боку німця Даніеля Брандса — 6:2, 6:3, 6:4. Наступним суперником 25–річного киянина буде поляк Лукаш Кубот, котрий у затяжному поєдинку несподівано відправив додому сіяного під 18–м номером американця Сема Куеррі — 5:7, 6:2, 3:6, 6:1, 8:6.

Сьогодні свій турнірний шлях почнуть Долгополов (зіграє з Михайлом Кукушкіним із Казахстану) та Ілля Марченко (з іспанцем Рубеном Раміресом–Ідальго).

Учора у Мельбурні з перемог стартували швейцарець Федерер (2–й номер посіву легко здолав словака Лукаша Лацко — 6:1, 6:1, 6:2), чех Томаш Бердих (6), американець Енді Роддік (8). У жінок перша сіяна Каролін Возняцьки з Данії обіграла аргентинку Гіселу Дулко — 6:3, 6:4; свої матчі виграли також американка Венус Уїльямс (4), італійка Франческа Ск’явоне (6), білоруска Вікторія Азаренко (8). А от уродженець Сіверськодонецька, а нині громадянин Росії Микола Давиденко (23) — чверть фіналіст минулого року — несподівано поступився німцеві Флоріану Майєру в чотирьох сетах.

До речі, в Мельбурні ніяких повеней немає (звідси до штату Квінсленд із його надзвичайною ситуацією — дуже далеко), і температурні умови тут дуже прийнятні, попри австралійське літо. На сьогодні прогнозували лише 22 градуси й помірну хмарність. А вже в четвер–п’ятницю буде +27—28°С.