«Норма» проти «Солодкої Дарусі»

12.01.2011
«Норма» проти «Солодкої Дарусі»

За Шевченківську премію позмагається «Солодка Даруся» з Івано–Франківська. (Фото з сайту www.teatral.org.ua)

Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка визначився з коротким списком претендентів на здобуття Шевченківської премії–2011. Із шістдесяти чотирьох подань, які надійшли на адресу Комітету, у «фінал» вийшли дванадцять достойників. Відповідно до положення Премії, їх члени Комітету обрали таємним голосуванням.

Літераторів у рейтингу найкращих представляють Павло Вольвач, автор поетичної збірки «Триб», Володимир Рутківський (історична трилогія для дітей «Джури»), Василь Шкляр (роман «Залишенець» («Чорний Ворон»)) та автори літературознавчого й біографічного видання «Іван Франко» Роман Горак і Микола–Ярослав Гнатів.

Музичне мистецтво — композитор Олександр Яковчук (Національна спілка композиторів та її Київська організація переконані, що його Концерт для скрипки з оркестром, Концерт для віолончелі з оркестром та «Обробка українських народних пісень» для мішаного хору a capella гідні найвищої Державної відзнаки). А також диригент Роман Кофман, Спілка композиторів пропонує відзначити його цикли концертів «Великі імена», «Всі симфонії Моцарта», «Український авангард».

У музично–театральному секторі конкурують Микола Дядюра, Анатолій Солов’яненко (син відомого співака, режисер), Оксана Крамарева, Сергій Магера (автори і виконавці головних партій вистави «Норма» Національного театру опери і балету імені Шевченка) та Лідія Забіляста (Національна спілка композиторів вважає, що на високе визнання заслуговують її головні партії у спектаклях «Ярослав Мудрий» Майбороди (Інгігерда), «Турандот» Пуччіні (Турандот), «Бал–маскарад» Верді (Амелія) та концертні програми українських народних пісень і романсів. На звання лауреата Національної премії претендує також режисер–постановник Ростислав Держипільський, автор вистав «Солодка Даруся» і «Нація» Івано–Франківського обласного академічного музично–драматичного театру імені Івана Франка.

В образотворчому мистецтві на звання лауреатів претендують Олег Мінько (цикл живописних творів), Віктор Сидоренко (мистецький проект «Гравітація часу» — «Аутентифікація», «Левітація «Новий ковчег», «Деперсоналізація») та майстер гобеленів Людмила Жоголь.

Вручення Шевченківської премії традиційно відбудеться у день народження Кобзаря.

 

ПРЯМА МОВА

Віктор Гуцал,
генеральний директор–художній керівник Національного оркестру народних інструментів, член Національного комітету з Шевченківських премій:

— Визначаючи тих, хто потрапив до другого туру, члени Комітету були майже одностайними. Хоча я вважаю, що всі, хто подавалися, були достойними — люди з вулиці сюди не потрапляють. Підсумкове засідання Комітет запланував на середину лютого — тоді вже визначатимемося з переможцями. Їх, згідно з указом Президента, буде п’ять.

Дмитро Стус,
старший науковий співробітник Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, член Національного комітету з Шевченківських премій:

— Усі, хто вийшов до третього туру, достойні, всі мають значні здобутки. Всі, за кого я голосував, туди потрапили. Дуже тішуся за Рутківського, феноменальний чоловік, його творчість — насправді явище в дитячій літературі. Наскільки мені відомо, грошова нагорода Премії в цьому році збільшуватися не буде. Але йдуть розмови, не знаю, наскільки це вдасться, щоб значно посилити інформаційну розкрутку переможців, щоб про лауреатів Шевченківської премії люди таки знали. Бо якщо провести опитування, то я думаю, що ні минулорічних, ні позаминулорічних лауреатів Шевченківської премії більшість людей і не знає.

 

ДОВІДКА «УМ»

Минулого року Комітет із присудження Шевченківської премії зазнав значних кадрових коректив. Миколу Жулинського на посаді Голови Комітету змінив Борис Олійник, а з попереднього складу Комітету свої повноваження зберегли лише шестеро. Грошова винагорода Премії мала зрости до 200 тисяч гривень — iз таким проханням Комітет звертався ще до Президента Віктора Ющенка. Але в бюджеті для цього виділили 1 мільйон 300 тисяч, тож фінансова частина відзнаки залишилася незмінною — 130 тис. грн.

Сьогодні членами Шевченківського комітету є двадцять п’ять українських митців (письменники Іван Драч, Дмитро Іванов, Олександр Сизоненко і Василь Герасим’юк, композитори Мирослав Скорик і Євген Станкович , актори Богдан Ступка і Богдан Козак, співачка Марія Стеф’юк, диригенти Віктор Гуцал, Володимир Сіренко і Євген Савчук, літературознавці Дмитро Стус і Володимир Мельниченко, художники Віктор Ковтун, Сергій Якутович і Олександр Івахненко, директор Національного художнього музею України Анатолій Мельник, мистецтвознавець Тетяна Кара–Васильєва, театрознавець Ганна Веселовська, кінорежисер Роман Балаян, хореограф Вадим Писарєв, журналіст газети «Дзеркало тижня» Олег Вергеліс), сімнадцять з яких — лауреати Шевченківської премії.