П’ятнадцять секунд про «всю ніч»

06.01.2011

Учора у Генпроку­ратурі журналістам продемонстрували фрагмент відеозапису допиту екс–Прем’єра Юлії Тимошенко 30 грудня 2010 року (тривалістю 15 секунд та без якісного звуку), де вона говорить слідчим про готовність знайомитися з матеріалами справи «хоч усю ніч». Нагадаємо, що того дня лідерка БЮТ провела в Головному слідчому управлінні ГПУ більше десяти годин, i це дало партії «Батьківщина» підстави заявити про застосування до Леді Ю «прямих тортур» — без перер­ви на відпочинок, води та їжі. Натомість на Різницькій — iнша версія: допит тривав лише дві години, а реш­ту часу Тимошенко з власної ініціативи знайомилася з матеріалами справи. І хоча слідчий пропонував їй піти, вона нібито відмовилася.

Підтвердити це і мав продемонстрований відеофрагмент допиту. «Закон порушений не був. Не так, як трактує це Тимошенко, — сказав на прес–конференцiї начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ Олександр Каліфіцький. — За чотири години вона прочитала лише п’ять аркушів зі справи».

Але пані Тимошенко спростовує ці слова: «Я від шести до десяти разів 30 грудня робила письмові клопотання про те, щоб вони припинили знущатися і перенесли допит на наступний день. В усіх клопотаннях мені відмовили. Подібні заяви з боку Генпрокуратури говорять про цинізм, який не має меж».

Відтак партія ВО «Батьківщина» наполягає, щоб Генпрокуратура надала одному з незалежних журналістів протокол слідчих дій під час того допиту. Бо кількасекундний ролик можна змонтувати, а от протокол сфальсифікувати неможливо.

Напередодні, посилаючись на власні джерела в ГПУ, інформагенція УНІАН повідомила, що керівництво Генпрокуратури надало копію відеозапису допиту екс–Прем’єрки журналістовi Віктору Міняйлу. Утім речник ГПУ Юрій Бойченко запевнив, що відео допиту Тимошенко до журналістів не потрапляло. І взагалі, оприлюднення цього відео без відома слідчого стане розголошенням таємниці слідства. На Різницькій також відмовляються «передавати будь–кому протоколи цього допиту».

Загалом слідчий з особливо важливих справ Сергій Горбатюк, який веде справу Тимошенко, наразі не бачить підстав для арешту лідерки БЮТ, бо вона не порушила підписку про невиїзд. «Важняк» також запевняє, що на нього ніхто не тисне у цій резонансній справі i сподівається, що обвинувачувана Тимошенко не затягуватиме ознайомлення з матерiалами. Інакше обіцяє звернутися до суду.

У свою чергу Юлія Тимошенко запевняє, що не ухилятиметься від жодних слідчих дій і додивиться «цей театр абсурду до кінця».