Хто не п’є на Новий рік

05.01.2011

Тоді як пересічні громадяни в усіх куточках Землі піднімають келихи, святкуючи Новий рік, найкращі лижники переймаються відповідальними змаганнями. Уже п’ятий рік поспіль Міжнародна федерація лижного спорту з успіхом проводить престижний і комерційно вигідний «Тур де скі», який став для спортсменів справжнім випробуванням на міцність. У нинішньому сезоні лижники за десять днів мають подолати вісім дистанцій у чотирьох містах двох європейських держав. Загальна довжина траси для 75 чоловіків, що вийшли на старт, — 102 км, а для 57 жінок — 60 км.

Почалося все 31 грудня 2010 року в німецькому Обергофі прологом на 5 км класичним стилем. У перший день нового року жінки там же бігли гонку переслідування на 10 км, а сильна стать — на 15. Наступні два дні, без відпочинку, спортсмени змагалися вже в іншому місті — Оберстдорфі. Спочатку «розрядилися» класичним спринтом, а потім дуатлоном. Жінки долали по 5 км класикою і вільним стилем, чоловіки — по 10. Тепер на учасників очікує по дві гонки в Італії: 5 і 6 січня — на трасі Кортіна–Тоблах, а 8–9–го — у Валь ді Фіємме.

Після чотирьох стартів у панянок очікувано лідирує полячка Юстина Ковальчик. За відсутності норвежки Маріт Бйорген, котра не хоче розпорошуватися перед домашнім чемпіонатом світу, минулорічна тріумфаторка «везе» 1 хв. 20 сек. шведці Шарлотті Каллі, а тій на п’яти наступає італійка Маріанна Лонга. У чоловіків попереду переможець «Туру» 2009 року швейцарець Даріо Колонья, 46 секунд йому програє сенсаційний канадець Дейвон Кершоу.

Валентина Шевченко посідає 18–ту позицію, дебютантка цих змагань Катерина Григоренко — 44–та, а досвідчена Лада Нестеренко — 51–ша. Єдиний представник України серед сильної статі, Роман Лейбюк, — 54–й.