Між пісками і понад хмарами

05.01.2011
Між пісками і понад хмарами

Найважчі ділянки перегонів «Дакар–2011» чекають на учасників попереду. (Фото Рейтер.)

У період новорічно–різдвяного затишшя любителів спорту розважають учасники легендарного ралі–рейду «Дакар». Минулої суботи в Південній Америці стартували 33–ті за ліком най­складніші перегони. З огляду на африканські терористичні загрози, цього разу «Дакар» — уже втретє поспіль — їде по території Аргентини та Чилі. Усього тут заплановано провести 13 етапів, й останній фінішує 15 січня в Буенос–Айресі — місті, де й починали.

Відчайдухів, які зголосилися до участі в «Дакарі», чекає чимало «веселих» моментів. Організатори потурбувалися, щоб нинішній маршрут частково відрізнявся від минулорічного. На гонщиків чекають як уже звичні піски пустелі Атакама, так і гірські ділянки, де доведеться видертись на висоту 4800 метрів над рівнем моря. Отож аби принаймні дістатися до фінішу, учасникам — а вони змагаються на вантажівках, легкових автомобілях, мотоциклах та квадроциклах — доведеться докласти чимало зусиль.

Серед 400 iз гаком екіпажів є й українці: Вадим Нестерчук на «Міцубісі» представляє нашу країну у змаганні позашляховиків, а Вадим Притуляк — мотоцикліст, їде на «Хонді».

Нестерчук, якому допомагає російський штурман Костянтин Мещеряков, стартував під синьо–жовтим прапором не надто вдало. Перший етап він завершив на 88–му місці, після другого показав 56–й результат і перебував на 60–й позиції загального заліку. Показати кращий результат завадили проблеми зі склоочисниками на першому етапі. Цікаво, що на такі ж негаразди нарікав і знаменитий іспанець Карлос Сайнс, котрий переміг на «Дакарі» минулого року. Попри це Сайнс є лідером, і від нього наш екіпаж відстає більш як на дві години.

Притуляк серед мотоциклістів іде на 89–му місці, і лідерові Сірілові Деспре він програє майже півтори години. Серед вантажівок перед звично веде КамАЗ росіянина Кабірова.

Нагадаємо, що минулого року Вадим Нестерчук на «Міцубісі» уже змагався на трасах Південної Америки, але припинив боротьбу на восьмому етапі через технічні проблеми. У цьому класі тоді добралися до фінішу лише 28 екіпажів.