Вечірка без наслідків

29.12.2010
Вечірка без наслідків

Борис Скачко: «Треба знати міру в усьому». (Фото з сайту chaitanya.com.uа.)

Новий рік наближається! А з ним — традиційне для нашої хлібосольної нації питання: як зробити так, щоб на свято смачно їсти і не переїсти, випити, але не перепити? Бо ж так добре буває поспівати пісень про ялинку, зайчика і два дубки на горі, але так не хочеться на ранок 1 січня валятися з хворою головою і з тазиком біля ліжка... Виявляється, якщо шанувати символи нового року та прислухатися до потреб власного організму, можна відсвяткувати без проблем. Як розповів «УМ» завідувач відділу фітотерапії медичного лікувально–оздоровчого центру «Енергія життя», лікар із 20–річним досвідом Борис Скачко, увечері важливо не довести до відчаю підшлункову залозу, а вранці — не спустити клітини мозку в унітаз.

 

Коньяк тестує судинну систему людини

— Борисе Глібовичу, як уникнути переїдання за новорічним столом?

— При підготовці до свята треба враховувати, що до нас прийде новий рік чи то Кота, чи то Кролика. Як відомо, кролики вегетаріанці, а коти люблять рибку, молочні продукти. Якщо об’єднати дві рекомендації в одну, виходить усе ж таки перевага вегетаріанства. Це одна з оздоровчих систем, яку можна застосувати в наших умовах. Отже, що треба робити, аби не об’їстися у новорічну ніч? Починати застілля не з салатів, як ми звикли, а з білкової їжі. Враховуючи вподобання Кота, краще взяти білу рибу (вона краще перетравлюється). Коли білок першим потрапляє в систему травлення, він фактично гальмує процес пересування їжі по кишечнику. Рибі треба постояти в шлунку кілька годин, щоб перетравитися. Відповідно, упродовж цих годин людина почуватиметься ситою і не зможе активно об’їдатися. Якщо ж почати вечерю з якогось салату, він особливо не затримається у шлунку. Салат швидко йде в кишечник, звільняючи місце для наступної порції їжі. Тоді виникає ризик переїдання. Коли людина за 10 хвилин запхає в себе те, що готувалося два дні, буде і біль у животі, і нудота, і слабкість, і, можливо, необхідність лягти в лікарню.

— Отже, щоб не переїсти, треба спочатку «завантажити» в себе білок?

— Так. Після риби «паровозом» можуть піти різні салати–вінегрети, а наприкінці — десертні вина із тістечками. При цьому людина потрохи випиває, білок зв’язує алкоголь і повільно віддає його в кров. Так ми бережемо печінку від інтенсивного токсичного удару спирту. Людина, з одного боку, не буде кришталево тверезою, але й під столом не валятиметься. Зрозуміло, що на Новий рік людям буває важко утриматися в межах безпечної дози алкоголю (100 грамів для чоловіків, 50 грамів — для жінок). Але щоб не перепити, краще запивати алкоголем їжу, а не закушувати спиртне. Людина може випити 300 мілілітрів горілки впродовж дня, і якщо алкоголь повільно всмоктується в кров, то печінці доведеться несолодко, але, в принципі, терпимо. Якщо ж людина натщесерце випила 150—200 грамів спиртного, ця доза безперешкодно потрапляє в кров, і печінка змушена одномоментно фільтрувати велику дозу. Ось тут вона «падає» точно. До речі, якщо пити щось міцне, то краще горілку, ніж коньяк. У коньяку містяться дубильні речовини, які погано впливають на слизову шлунка, порушуючи процес травлення. Крім того, цей напій дуже активно впливає на тонус судин, спричиняючи їхній спазм. Тому перебор дози коньяку може дати сильні головні болі, загальне нездужання. Коньяк фактично тестує судинну систему людини. Якщо випив коньяку і стало погано — судини явно перебувають не в кращому стані.

Маленька вечеря заздалегідь — порятунок

— Знайомі медики завжди скаржаться, що чергування в лікарні перед Новим роком — курорт, а на Новий рік — це жах. Пацієнтів доводиться не просто лікувати, а й навіть рятувати від смерті. Яких правил слід дотримуватися, щоб не потрапити після святкової вечері відразу до гастроентерологів чи хірургів?

— Якщо людина хоче валятися під лавкою, вона там опиниться. А наші поради — для тих людей, які розуміють: спілкуватися з–під столу набагато гірше, ніж за столом. Унизу ж одні ноги, з ними не побалакаєш... Отже, найголовніше, що треба запам’ятати, — знати міру та в жодному разі не починати застілля натщесерце. Якщо за стіл усі сідають близько півночі, то годині о сьомій–восьмій вечора обов’язково має бути легкий перекус. Кашка, салатик, кілька бутербродиків — що завгодно, але людина мусить перекусити. А в українців чомусь виходить навпаки. Упродовж дня люди істерично бігають по магазинах, докуповують подарунки, пораються на кухні, мають безліч невідкладних справ. У цій метушні ніхто не встигає нормально поїсти. Причому зверніть увагу — навіть коли все готове, господині не дозволяють перехопити шматочок до початку застілля, ганяють чоловіка та дітей із кухні. Мовляв, чекайте, їсти будемо за столом. Але це неправильно! Голодні люди за 5 хвилин наїдаються, а тоді мають шанс продовжити святкування в найближчому відділенні гастроентерології.

— Чому? Алкоголь швидко подіє?

— Річ не тільки в спиртному. Тут навіть пити особливо не треба, щоб виникли негаразди із системою травлення. Упродовж дня печінка виробляє жовч, а жовчний міхур її накопичує, щоб використати за прийомом їжі. Підшлункова залоза також виробляє секрет, аби порадувати за вечерею. Ковтаючи слину, людина ловить аромати з кухні. Печінка й підшлункова вже переповнені, система травлення давно готова до роботи. Але їсти не дають! Якби люди куховарили з прищепкою на носі, було б трохи легше. Але хто ж так робить? І от настає жадана мить, коли можна скуштувати щось смачненьке. Їжа та алкоголь спрацювали як подразник, і жовчний із підшлунковою відразу «спрацювали». І тут виникає велика проблема. Пропускна здатність каналів, по яких тече секрет залоз, не розрахована для таких великих обсягів. І коли смачна їжа блокує 12–палу кишку, для витоків із цих залоз просто не лишається місця. А коли у жовчному міхурі ще й камінчики виросли, то свято може закінчитися на столі в хірурга. Людина може і не знати, що в неї є ті камінці. Бо ви спитайте знайомих, коли вони востаннє на ультразвукове дослідження до гастроентеролога зазирали? Камінці в жовчному при певних умовах виростають упродовж півроку. І те, що людина 20 років тому була на узд, нічого не гарантує.

«Зранку важливо, щоб був порожній кишечник»

— Що ж робити, якщо людина перебрала і вранці після свята страждає від усіх симптомів похмілля? Як можна поправити її здоров’я?

— Зранку що важливо? Щоб був порожній кишечник. Коли їжа — неважливо, перетравлена чи ні — стоїть у кишечнику, вона дає додаткову інтоксикацію організму. І як би людині не було погано, треба чи самому очистити товстий кишечник, чи зробити клізму. Не треба це в собі носити. Наступне. Якщо ви перебрали дозу алкоголю, візьміть розсіл від домашньої консервації. Він чудово підійде як засіб для промивання шлунку й активування системи травлення. Ще добре, якщо вранці буде холодець. У вірменів, грузинів і деяких інших народів є звичай на другий день після свята їсти страву, схожу на наш холодець, тільки в гарячому вигляді. Річ у тім, що сполучувальна тканина, яка виварюється в бульйон, є гарним сорбентом. От і виходить, що людина одночасно і поїла, і почистила систему травлення. Щоб швидше вивести токсини, можна скористатися активованим вугіллям (як чорного, так і білого кольору) або ентеросгелем (його, щоб не був такий неприємний на смак, можна заїсти медом чи варенням).

— Існує така думка, що людині на похмілля треба багато пити чаю, компоту, щоб швидше очищалася кров після вечірки. Так що, рідини треба побільше?

— Ось тут акуратно! Коли людина перепила, у неї спостерігається набряк мозку через притік крові. Це погано впливає на мозок у такій ситуації. Краще випити розсолу, бо він має сечогінний ефект, дає розвантаження. Але в жодному разі не можна пити чай (особливо чорний) та каву. Кофеїн підсилює кровопостачання мозку, а мозок і так із набряком, то буде ще гірше. А що нам треба? Спокійно скидати зайву рідину. У цьому допоможуть вітрогонні ягоди: вишня, журавлина, брусниця, які вимиють усе зайве. Треба взяти варення, розвести з теплою водою і пити такий морс.

— А якщо вдома є вітрогонний чай, придбаний в аптеці? Може, краще застосувати його?

— Я не знаю, які чаї народ знайде вдома чи в аптеці, тому краще не ризикувати. Наприк­лад, якщо чоловік у віці перепив і вирішив заварити собі ортосифон (нирковий чай), хвощ або спориш, то, можливо, йому доведеться йти не до гастроентеролога, а до улюбленого уролога, із загостренням простатиту. Бо ці рослини містять сапоніни — речовини, які сильно подразнюють нирки і простату. І людина може на рівному місці отримати ще одну проблему. До слова, відвар із шипшини теж не годиться, тому що вітамін С у великій кількості спричиняє стрес і посилює кровопостачання мозку. А мозок, як ви пам’ятаєте, і без того має набряк. Тому краще вживати фруктові морси чи брати розсіл. Звичайна вода теж не підходить, тому що надовго затримується в крові. Вона виведе токсини, але набагато повільніше, ніж нам треба.

 

ЗНАЙ МІРУ!

«Загалом є розумна доза, коли людина при повній свідомості потроху, нечасто вживає спиртне, — пояснює Борис Скачко. — І буває безвідповідальне ставлення, коли людина випиває цеберко горілки і валяється п’яна під столом. Після такого «подвигу» в людини гинуть клітини мозку, виникає запалення, набряк мозку. Щоб ви краще розуміли, цей набряк схожий на місце після укусу бджоли. От чому під ранок людині стає погано. Голова гуде, червоні очі з орбіт вилазять, «вертольоти» кружляють... Мертві клітини мозку починають розпадатися. Через кров токсичні «трупики» потрапляють до нирок і з сечею виводяться з організму.

Звісно, не варто доводити себе до такого стану. У кожного має бути відчуття міри. Перевірити цю міру дуже просто. Якщо ввечері ви трохи випили, добре закусили, нормально спілкувалися з людьми, а вранці прокинулися без головного болю, без негативного настрою, інших ознак похмілля, значить, дозу ви не перебрали, і мозок не постраждав. А якщо вранці підвівся із важкою головою, страшною спрагою і «вертольотами», значить, деякі клітини мозку будуть у туалеті... Проблема в тому, що про це ніхто не думає. А думати треба, поки є чим».

 

ХТО КРУТІШИЙ?

За словами Бориса Глібовича, якщо людина дуже захоче, вона обов’язково нап’ється до без тями. Адже все залежить від того, з якою метою людина сідає за святковий стіл. «Одна річ, якщо це бравада. Нерідко чоловіки говорять: «Я стільки подужав, що ого–го, більше можу випити. Так ти салага, а я крутий». Але насправді те, що хтось може видудлити відро горілки, свідчить не про крутизну, а про те, що в людини фактично не залишилося печінки. Я був знайомий із чоловіком, який міг за зміну на спиртзаводі випити відро спирту. Його не цікавили закуски, а сам ефект сп’яніння. Печінка в нього вже не працювала, а спирт випаровувався через шкіру, легені, виходив із сечею. Через 2 роки він помер від цирозу...»