До визнання пiд червоними вiтрилами

До визнання пiд червоними вiтрилами

Дата народження Молодого, втім, як і більшості українських театрів, доволі заплутана. І точок відліку — день першого збору трупи, першої репетиції, прем’єри — в його історії так багато, що зі святкуванням 30–річного ювілею визначилися не відразу.

Про те, що місту потрібен молодіжний театр, говорили ще у 1978 році, на ХХІІІ з’їзді ЛКСМУ. Вже за рік — от що значить рекомендація згори! — за наказом Міністерства культури УРСР у Києві з’явився Молодіжний театр. Ще кілька місяців пішло на організаційне облаштування та компонування трупи: після ретельного кастингу було відібрано 26 акторів (сьогодні з того «кістяка» у Молодому продовжують працювати Валерій Легін, Світлана Бочарова, Валерій Шептекіта та інші). А першу прем’єру, виставу «...Із весною я до тебе повернусь!», театр випустив 26 квітня 1980 року. Поміркувавши над вервечкою цих дат, свій 30–річний ювілей Молодий вирішив святкувати 29 грудня. Як бонус до ювілейного вечора театр пропонує і довгоочікувану прем’єру «Сатисфакція» за п’єсою Шекспіра «Венеціанський купець».

З писанками на бієнале

З писанками на бієнале

У понеділок стало відоме ім’я комісара національного павільйону України на 54–й Венеційській бієнале сучасного мистецтва (4 червня — 27 листопада 2011 року) — ним став фундатор і директор Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України Віктор Сидоренко. Для порівняння кілька дат: куратора бієнале–2011 Біче Курігер призначили в травні цього року, 29 червня Мінкульт Росії оголосив ім’я свого комісара, у серпні вірменські куратори вже працювали над концепцією національного павільйону, а 15 жовтня закінчився термін прийому заявок на бієнале. Тепер наші реалії: 23 грудня колегія Міністерства культури постановила призначити куратором Віктора Сидоренка, а 27–го міністр підписав наказ. У понеділок «УМ» зв’язалася з паном Віктором і дізналася, що організація, яка відповідатиме за наш павільйон, — називається Центр сучасного мистецтва М17, а співкураторами проекту будуть один із співзасновників М17 Руслан Тарабукін, куратор Центру Олексій Титаренко та старший науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва Олексій Рогодченко. А хто ж художник? Одеситка Оксана Мась із проектом «Друге відродження».

Всі статті рубрики