Книжки–скандали і книжки–цукерки

Книжки–скандали і книжки–цукерки

До хорошого швидко звикаєш, от і традиція влаштовувати святомиколаївські книжкові ярмарки в Києві прижилася: цього року у столиці перед Новим роком їх пройшло аж два — дитячий благодійний книжковий ярмарок в Українському домі (16—19 грудня) і «Медвін: Книжковий Миколай–2010» в експоцентрі «Спортивний» (23—25 грудня). На жаль, ужгородський «Книжковий Миколай» перестав бути традицією — в ентузіастів–організаторів закінчився ентузіазм. Грудневий медвінівський ярмарок об’єднався з всеукраїнським рейтингом «Книжка року», покупці орієнтувалися на наліпки на книжках–номінантах, письменники влаштували гала–автограф–сесію, а ввечері 24 грудня в актовому залі Інституту фізкультури підбили остаточні видавничі підсумки 2010 року. Похибка вибірки, як у соціології: скажімо в рейтингу не враховані зовсім свіжі новодруки, що вийшли у грудні, той же роман Ліни Костенко «Записки українського самашедшого», якого, за словами співробітниці стенду видавництва «А–Ба–Ба–Га–Ла–Ма–Га», у день церемонії «Книжки року» продали 1200 примірників. Ясна річ, наступного року це претендент №1 у номінації «Красне письменство». Утім у рейтингу «Книжка року–2010» «Берестечко» Ліни Костенко з ілюстраціями Сергія Якутовича, видане «Либіддю», посіло перше місце в «поетичній» підномінації. Узагалі у номінації «Красне письменство» лауреатські лаври здобули винятково книжки зіркових авторів: сучасна українська проза\есеїстика\драматургія — Оксана Забужко «Музей покинутих секретів» («Факт»), жанрова література — Марія Матіос «Вирвані сторінки з автобіографії» («Піраміда»), сучасна зарубіжна проза\есеїстика\драматургія — Салман Рушді «Флорентійська чарівниця» (Видавництво Жупанського). До речі, 17 грудня у львівському видавництві «Піраміда» двоє працівників Шевченківського РОВД м. Львова шукали письменницю Марію Матіос, мовляв, ветерани Другої світової війни звернулися з листом до міліції з проханням вилучити з продажу її «Вирвані сторінки з автобіографії», бо їх ображає порівняння київського пам’ятника перемоги (обеліск на площі Слави. — Авт.) із фалосом. Справу зам’яли, але в iнтернеті її активно відкоментували, а книжці від того скандалу тільки додалося піару. А з приємного — Галя і Леся Тельнюк між процедурою оголошення лауреатів виконали кілька вишуканих пісень на вірші Василя Стуса, Оксани Забужко і блюз на вірші Ліни Костенко.

Четверте повернення Юрія Богуцького в Мінкульт

Четверте повернення Юрія Богуцького в Мінкульт

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Кажуть, двічі в одну річку не ввiйдеш. Тричі екс–міністр культури України Юрій Богуцький може посперечатися з цим застарілим твердженням великих.

Чудес — на цілий рік

Чудес — на цілий рік

Традиційний новорічний парад–але з театральних прем’єр для дітей напередодні 2011–го видався значно скромнішим, ніж у попередні роки. Кілька театрів спромоглися на нові постановки для найменших глядачів, але більшість, видобувши з «архівів» казки, які вже були у репертуарі, пропонуватимуть «продукт, перевірений часом».

Штучний успiх чи реальна невдача?

Штучний успiх чи реальна невдача?

Люди старшого поколiння пам’ятають балети народного артиста України, лауреата Шевченківської премії, композитора Євгена Станковича «Прометей» i «Ольга», поставленi у 70–х роках минулого столiття, а глядачi середнього вiку — «Нiч перед Рiздвом» i «Вiкiнги», що з’явилися у 90–х роках на сцені Національної опери України. Всi цi вистави сприймалися досить стримано i швидко зникали, за винятком «Ночi перед Рiздвом», яка в оновленому виглядi повернулася до театру в ювiлейний, гоголівський рік, i тримається в репертуарi не в останню чергу завдяки вдалому сценографiчному рiшенню, яскравим костюмам та динамiчнiй хореографiї Вiктора Литвинова.

Всі статті рубрики