Шахрай із бородою з вати

28.12.2010
Шахрай із бородою з вати

Лише на столичному майдані Незалежності для несення служби планують залучити 1,5 тисячі правоохоронців. (Фото автора.)

Ще три тижні тому міліція почала готуватися до забезпечення правопорядку в новорічну ніч. За даними МВС, зустрічати Новий рік на свіжому повітрі біля міських ялинок буде близько трьох мільйонів українців, загалом по всій країні відбудеться понад 1,5 тисячі святкових заходів. Охоронятиме громадський порядок 15 тисяч співробітників міліції та військовослужбовців Внутрішніх військ МВС.

За словами першого заступника начальника Департаменту громадської безпеки МВС Володимира Салімського, у новорічну ніч переважно працюватимуть патрульно–постова служба, бійці «Беркута» і дільничні міліціонери. Так, для охорони порядку лише на майдані Незалежності у Києві планують залучити 1,5 тис. співробітників міліції. Ще 850 правоохоронців забезпечуватимуть правопорядок у районах столиці.

Водночас під час різдвяних богослужінь 6—8 січня, в яких братимуть участь близько 7 млн. віруючих, кількість правоохоронців на вулицях значно зросте: до 25 тисяч. Пан Салімський вважає, що головне для міліції у ці дні — не допустити будь–яких правопорушень, у тому числі й на релігійному ґрунті. Тому вже зараз дільничні інспектори йдуть до церков на своїй території і проводять профілактичні бесіди з місцевими священиками.

МВС обіцяє, що їхні співробітники налаштовані керівництвом на толерантне ставлення до громадян України, які святкуватимуть Новий рік і Різдво. «Міліціонери будуть коректно ставитися до людей і жодних каральних заходів не буде», — запевняє директор Департаменту зв’язків iз громадськістю МВС Дмитро Андреєв. За його словами людей у стані сильного алкогольного сп’яніння міліціонери доставлятимуть до медичних установ й навіть допомагатимуть їм зв’язатися з родичами. Володимир Салімський додає, що вживання спиртних напоїв у громадських місцях заборонене, проте окремих вказівок жорстко діяти щодо таких людей не буде. При цьому у МВС просять українців адекватно реагувати на зауваження співробітників міліції.

В останні дні 2010 року міліція прискіпливо перевіряє торгівців ялинками та піротехникою. Лише за тиждень в Україні виявлено понад 7 тисяч хвойних дерев, які продавалися без дозволів та у невідповідних місцях. «Від 30 до 500 ялинок щодня вилучають у людей, які вирубували їх без дотримання правил», — обурюється пан Салімський й додає, що наразі мобільні групи міліції та представників Держкомлісгоспу перевіряють як лісові масиви, так і автомобілі, які звідти виїжджають. Наразі виставлено більше 700 заслонів поблизу лісів.

Правоохоронці також просять громадян бути пильними у період новорічних та різдвяних свят. Адже під виглядом Дідів Морозів і колядників до їхніх осель можуть завітати шахраї. Про появу «липових» персонажів одразу просять повідомляти міліцію. Крім цього, МВС також звертається до громадян із проханням не заважати сусідам під час святкування.

Незважаючи на такі попередні заходи міліцейського відомства, на Богомольця, 10 погоджуються, що у новорічну ніч міліція щорічно фіксує зниження кількості вуличних злочинів: якщо за добу у грудні скоюють 9—11 тисяч таких злочинів, то з 1 січня — лише близько 7 тисяч.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У райцентрі Ромни, що на Сумщині, 22–річний хуліган ледь не залишив місто без головного новорічного символу — Діда Мороза, статую якого він викрав з–під міської ялинки. Як повідомляє прес–служба обласної міліції, молодик напідпитку викрав ляльку й гуляв iз нею нічним містом, поки його не зупинили міліціонери. Після такої прогулянки Дід Мороз дещо постраждав і нині його реставрують, а сам розбишака дає пояснення в міліції. Місцева продавчиня розповіла міліції, що молодик із лялькою зайшов до магазину і просив пригостити горілкою не лише себе, а i його «друга з червоними носом».

А у Сімферополі з органів внутрішніх справ звільнено міліціонера, який намагався вночі викопати блакитну ялинку. Копача застав на місці злочину патруль, але він намагався уникнути відповідальності, прикриваючись службовим посвідченням, і просив колег відпустити його.