Претензії зі сходу

28.12.2010
Претензії зі сходу

«Донбасівець» Павло Борисенко у поточному сезоні лідирує в суперечці найкращих бомбардирів чемпіонату України. (Фото з сайту ФХУ.)

Поганий той солдат, що не хоче стати генералом, — ця приповідка характеризує історію хокейного клубу «Донбас». Дебютувавши у вищій лізі чемпіонату України у 2008 році, донеччани впевнено лідирують після половини турніру, і, на думку багатьох уболівальників, їм до снаги перервати трирічну чемпіонську гегемонію «Сокола» на внутрішній арені.

 

Справи лідерські

У нинішньому сезоні донеччани поступилися лише раз: у першому турі сильнішими за них виявився «Харків». Після цього підопічні Олександра Куликова суттєво посилили склад, запросивши, зокрема, таких досвідчених хокеїстів, як росіянин Олексій Кровопусков та гравець збірної України Дмитро Толкунов, і в чемпіонаті України не програли жодного матчу.

Не дивно, що серед гравців, викликаних до табору національної збірної на нещодавній тренувальний збір, значилося троє донбасівців — згаданий Толкунов, Дмитро Ісаєнко та Павло Борисенко, який зараз є лідером чемпіонату в суперечці бомбардирів — 14 шайб та 16 результативних передач. Уже зараз гуляють чутки, що «донбасівці» не проти піти шляхом «Сокола» і спробувати сили в сильнішому чемпіонаті сусід­ньої країни — вищій російській лізі, для прикладу.

А чинному чемпіонові, «Соколу», зараз сутужно грати на два фронти — в Україні та білоруській екстралізі. Фінансові та кадрові проблеми призвели до того, що в останньому поєдинку внутрішнього чемпіонату, проти сумських «Воронів», у киян на льоду діяло лише дві п’ятірки. Не дивно, що цілковитого аутсайдера кияни здолали із такими труднощами — 2:1. Нечисельний склад та брак майстерності у гравців — ось чинники, які, на думку тренера другої команди «соколів» Василя Бобровникова, заважають грати краще.

Утім основну увагу кияни, як завжди, приділять уже другому етапу, до якого потраплять шість кращих команд за підсумками першого раунду. У двох попередніх сезонах «Сокіл» теж виходив до раунду «плей–оф» не з першого місця, але щоразу підсилювався гравцями «основи», які виступають у білоруській прем’єр–лізі, і здобував чемпіонство.

Амбіції Харкова

Як «Металіст» у футболі, так і хокейний «Харків» теж мріє нарешті розміняти свої комплекти бронзових нагород чемпіонату на дорожчий метал. Головний тренер слобожанців Олександр Кобіков розповів «УМ», що незабаром команду підсилять кілька гравців із Росії, яких запрошено теж із прицілом на «плей–оф». «Але передусім ми налаштовані працювати з місцевими вихованцями, які вже четвертий рік формують кістяк команди», — каже Кобіков, якому не до вподоби модель розвитку того ж «Донбасу», де акцент роблять на залученні приїжджих.

Не проти харків’яни спробувати свої сили і в білоруській екстралізі: тренер розповідає, що була навіть задумка заявитися туди на поточний сезон. «Але все залежатиме від наших спонсорів, а також від підсумкового результату «Харкова» в чемпіонаті України», — визнає Олександр Кобіков, який переконаний, що матчі з сильнішими суперниками підуть на користь місцевому хокею.

Економія понад усе

Як і в чемпіонаті України, так і в білоруській екстралізі справи «Сокола» йдуть не найкращим чином. Після паузи, викликаної міжнародними турнірами, наші продовжили виїзну серію поразками у Гродно й Бресті. Неприємні емоції від поїздки до Гродно підсилилися тим, що після матчу невідомі порізали шини клубного автобуса киян.

Після вояжів до Лієпаї та Мінська нарешті 4 січня «соколи» приймуть у Броварах солігорський «Шахтар». Неприємною звісткою для й без того нечисленних українських уболівальників хокею стало перенесення часу проведення домашніх ігор «Сокола» в заключній частині білоруського чемпіонату. Раніше матчі в будні дні українці починали о 19–й годині, а у вихідні — о першій дня. Тепер же всі поєдинки у Броварах починатимуться о 13:00. Річ у тім, що оренда ковзанки у ТРЦ «Термінал» у вечірній час обходиться дорожче.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. «Поділ» — «Донбас» — 1:7, «Білий барс» — «Компаньйон» — 2:4, «Ворони» — «Сокіл» — 1:2.

Турнірне становище після 13 матчів: «Донбас» — 36, «Сокіл» — 28, «Харків» — 26 (12 матчів), «Компаньйон» — 24, «Поділ» — 15, «Білий барс» — 6, «Ворони» — 0.

* * *

Білоруська екстраліга. «Брест» — «Сокіл» — 2:1 Б (1:0, 0:0, 0:1; Балмочних, 1 — Сальников, 60), «Могильов» — «Металургс» — 1:2, «Німан» — «Гомель» — 4:2 Б, «Шахтар» — «Юність» — 3:4 ОТ, «Металург» — «Вітебськ» — 2:1, «Шинник» — «Хімік–СКА» — 4:1.

Лідери: «Юність» — 98 (39), «Німан» — 89 (37), «Металург» — 77 (37), «Шахтар» — 69 (38), «Гомель» — 59 (38), «Сокіл» — 58 (36).

* * *

НХЛ. «Рейнджерз» — «Тампа–Бей» — 3:4 Б (Федотенко «Р» — 19 хв., 1+0, 2 кидки, «0»), «Лос–Анджелес» — «Едмонтон» — 3:2 Б (Понікаровський «Л» — 11 хв., 2 кидки, «0»), «Лос–Анджелес» — «Анахайм» — 4:1 (Понікаровський — 14.39, 1 кидок, «0»).

Шосту шайбу в сезоні Руслан Федотенко закинув у ворота своєї колишньої команди, з якою в 2004 році виграв Кубок Стенлі. Але в тривалій серії із 22 булітів його «рейнджери» таки поступилися «блискавкам».

* * *

В американських містах Баффало й Ніагара стартував 35–й чемпіонат світу серед молодіжних збірних у вищому дивізіоні. У першому турі відбувся один із найпринциповіших матчів — канадці розбили росіян (6:3). За російську команду зіграв українець Данило Собченко, якого тренер збірної України Дмитро Христич сподівався залучити під синьо–жовті прапори, але, як видно, форвард обрав інший шлях.