«Податкова» основа збірної?

28.12.2010
«Податкова» основа збірної?

Для національної федерації і Леоніда Євтушенка інтереси збірної — на першому місці. (Фото Рейтер.)

Після півторамісячної перерви, пов’язаної з участю жіночої збірної України у європейському форумі, минулого уїк–енду поновилися матчі внутрішньої першості. Напевно, зупинивши на такий тривалий період чемпіонат, керівництво гандбольної федерації сподівалося на хороший виступ «синьо–жовтих» у Скандинавії. Проте таке рішення не принесло позитивного результату «на Європі» (12–ту позицію підопічних Леоніда Євтушенка успіхом назвати важко), натомість укотре змусило більшість клубів суперліги побурчати на керівництво ФГУ. Адже байдикувати посеред сезону — не найкращий спосіб підтримувати ігрові кондиції.

 

Кому гра, а кому гроші

Із уст окремих спонсорів українського гандболу часом лунають фрази на кшталт: «За що ми платимо гроші, якщо команда півтора місяця не грає?» Зайві кошти виділяти мало хто хоче.

«На жаль, паузу провели не так як хотілося, адже не зіграли жодного матчу. На п’ять днів з’їздили в Берегове, де був коротенький тренувальний збір», — розповів «УМ» про підготовку своєї команди до другої частини чемпіонату наставник ужгородських «Карпат» Борис Петровський.

Тож тренер національної збірної Леонід Євтушенко змушений захищатися. «У нас не було іншого виходу. Збірна — це ж вершина піраміди, і ми повинні були переглянути всіх кандидатів. Схожі паузи були й у інших європейських чемпіонатах. Хіба що потрібно було проводити якісь клубні турніри, заповнюючи перерву», — каже керманич «синьо–жовтої» збірної.

Не залишається без уваги й питання спарених матчів, які теж не дають спокою учасникам жіночого чемпіонату. Практично всі визнають, що такий хід — вимушений захід, необхідний для зменшення витрат. «Звісно, це не кращий варіант. Не від хорошого життя доводиться економити», — каже пан Євтушенко про потребу проводити два поєдинки поспіль між одними й тими самими командами.

Напевно, жоден тренер не знайде позитиву в таких дуплетах. Як пояснюють наставники клубів, у більшості зустрічей усе вирішується в першому матчі. А налаштовувати жіночу команду на другий матч дуже складно, особливо це стосується ігор між нерівними опонентами. За словами тренерів, у таких протистояннях підвищується відсоток травм, адже часто слабший опонент вдається до відверто грубої гри.

Підтвердженням таких висновків стали матчі першої та другої команд чемпіонату, криворізької «Спарти» та ужгородських «Карпат», де в обох випадках брала гору сильніша та майстерніша команда.

Як видно з рахунку (31:27), боротьба точилася саме в першому двобої. Зіграти на рівних другу гру дівчата Бориса Петровського просто не змогли, і це при тому, що дворазові чемпіонки країни, криворіжанки, грали без підтримки своїх глядачів (нагадаємо, що «Спарта» проводить домашні матчі у Броварах). «Ми діяли на межі можливостей. Слід визнати, що «Спарта» — сильний опонент, і боротися з нею на рівних нам просто не до снаги. До того ж у їхньому складі є зірка світового гандболу Юлія Манагарова. У нашому слабкому чемпіонаті, який постійно залишають класні виконавці, вона дуже вирізняється», — підсумував Петровський.

Євтушенко за сумісництвом очолив Ірпінь

Тож скидається на те, що боротьби за чемпіонство знову не вийде. А от штовханина за ще два місця на п’єдесталі очікується серйозна — тут у черзі за нагородами стоять одразу п’ять команд. Цікаво, що одна з них — команда Податкового університету — таки збирається потіснити з вершини «Спарту». Хоча це буде вже в наступному сезоні, сказав у коментарі «УМ» її новий наставник Леонід Євтушенко.

Так, відучора він суміщає роботу у збірній та команді з Ірпеня. «Керівництво клубу планує серйозно доукомплектувати її. Навіть думаємо зробити «Податковий університет» базовою командою збірної, бо я ще на рік залишаюся біля керма «синьо–жовтих». Повинен вивести збірну на Олімпіаду–2012», — заявив Леонід Макарович.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга (жінки). 2–й етап. 2–й тур. «Спарта» (Кривий Ріг) — «Карпати» (Ужгород) — 36:26, 31:27; «Податковий університет» (Ірпінь) — «Галичанка» (Львів) — 31:24, 29:22; ЗДІА (Запоріжжя) — «Дніпрянка» (Херсон) — 24:20, 26:25.

Турнірне становище: «Спарта» — 20, «Карпати» — 12, «Спартак» (Київ) — 9, «Дніпрянка», «Под. ун–т», ЗДІА — 8, Галичанка» — 1.