Спортивний зорепад в опереті

21.12.2010
Спортивний зорепад в опереті

Президент НОК України Сергій Бубка отримав відзнаку з рук голови Міжнародного олімпійського комітету Жака Рогге.

Якби хтось в Україні вирішив створити алею слави, виклавши на тротуар відбитки стоп відомих українських спортсменів, то такому винахіднику слід було б минулої п’ятниці підійти до Київського національного театру оперети, що поруч із НСК «Олімпійський». Узяти на згадку історичний відбиток можна було й без згоди спортивної зірки, адже на поріг падав густий лапатий сніг. А всередині, під одним дахом, зібралися більше сотні українців, котрі в різні роки ставали переможцями й призерами Олімпійських ігор. Так святкували 20–ту річницю від дня заснування Національного олімпійського комітету України.

За коротку історію новіт­ньої України на рахунку «синьо–жовтої» команди є вже 101 нагорода, а якщо додати до цього переліку успіхи наших співвітчизників під прапором СРСР, олімпійська скарбничка налічуватиме аж 599 медалей. Не випадково привітати НОК з ювілеєм до Києва прибув президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге.

В очікуванні поважного гостя запрошені не нудьгували. У приміщенні, де організатори розмістили фотовиставку зі світлинами здобутків українських спортсменів за останні 20 років, було людно. Тут в оточенні журналістів та спортивних чиновників вчорашні спортсмени згадували про свої успіхи. Олімпійська чемпіонка Атланти, гімнастка Лілія Підкопаєва проводила екскурсію для подруги. Тріумфаторка олімпійського турніру 1996 року з художньої гімнастики Катерина Серебрянська в елегантній чорній сукні позувала перед об’єктивами фотокореспондентів, а «золота четвірка» шаблісток, що уславилися в Пекіні–2008, весело спілкуючись між собою, ніби пояснювала, чому їх називають «дівчата ги–ги–га–га».

У той самий час представники радянської ери спорту України, серед яких були уславлені гандболістки на чолі з Зінаїдою Турчиною, перша українська олімпійська чемпіонка 1952 року, гімнастка Ніна Бочарова, славетна тренерка «художниць» Альбіна Дерюгіна з донькою Іриною, завчасно зайняли місця в залі й очікували на появу головного олімпійця планети.

«Саме завдяки вашим спортсменам Україну добре знають у світі. Коли я вперше приїздив до України в 1993 році, тодішній Президент країни Лео­нід Кравчук сказав, що Сергій Бубка і Валерій Борзов зробили більше, ніж усі дипломати разом. Сподіваюся, що завдяки авторитетові українських спортсменів Україна має хорошу нагоду для втілення нового проекту — зимова Олімпіада–2022», — сказав у вітальному слові президент МОК Жак Рогге.

Заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман зачитала вітання від першої особи держави Віктора Януковича, а міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник передав привіт від голови уряду Миколи Азарова. Своє захоплення українськими переможцями виказав і керівник європейських олімпійських комітетів Патрік Хіккі.

Особистий подарунок НОКу піднесла Ганна Безсонова. Попри те, що призерка Пекінської олімпіади завершила професійну кар’єру, Аня, наче в часи активних виступів, у супроводі дівчат з національної збірної з художньої гімнастики виконала експресивну хореографічну комбінацію. За виступом доньки спостерігала сімейна пара Безсонових. Після завершення дійства відомий футболіст і його дружина отримали компліменти від президента ФФУ Григорія Суркіса та директора Олімпійської академії Марії Булатової: мовляв, хорошу доньку виховали!