Глибоке занурення

21.12.2010
Глибоке занурення

Момент сутички між українцями та казахстанцями, яка відчутно вплинула на результат гри. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Минулих вихідних любителі українського хокею мали аж два приводи засмутитися. Молодіжна збірна змагалася в білоруському місті Бобруйськ на чемпіонаті світу в першому дивізіоні, а національна команда в Броварах виступила господаркою етапу «Єврохокей–челленджу». Скептики отримали чергову нагоду говорити про поглиблення кризи у хокейному господарстві України. Адже «молодіжка» зрештою програла всі поєдинки та понизилась у класі, а головна національна команда, яку очолює канадець Дейв Льюїс, на домашньому льоду стала лише другою — у вирішальному двобої зазнала поразки із великим рахунком від казахів.

 

Дорослі: меншість проти більшості

«Доросла» команда на броварському етапі Кубка виклику всерйоз збиралася перемагати. Про це говорив і тренер «синьо–жовтих» Дейв Льюїс, і самі хокеїсти.

Стартували вони «за здравіє»: румунів очікувано роз­громили. Гості, яких також тре­нує канадський спеціаліст, постали ну дуже слабкою командою, яка не могла створити нічого путнього в нападі навіть під час гри у більшості. Промовисто виглядає статистика кидків: якщо Костянтин Симчук відбив 15 «пострілів», то наші аж 62 рази тривожили обох румунських воротарів.

Тим більш сенсаційним став результат п’ятничної гри: у другому турі команда Румунії несподівано здолала Казахстан — 3:2. При цьому статистика кидків знову була не на боці румунів: 20 проти 61.

Того ж дня наша збірна у напруженому поєдинку переграла поляків, які, нагадаємо, місяць тому здолали фактично другий склад «синьо–жовтих» на домашньому етапі «Єврохокей–челленджу». То була лише друга поразка українців за всю історію наших протистоянь із поляками. І от «статус кво» відновлено.

Із сильнішим складом українців «Кадрі» довелося складно. Хоча поляки й першими закинули досить курйозну шайбу: Павел Дроня наважився на кидок від червоної лінії, а воротар Ігор Карпенко «проспав» цей момент. Під кінець гри, уже програючи 3:2, «червоно–білі» замінили голкіпера на шостого польового гравця. Зрівняти рахунок вони не спромоглися, але й нашим кілька разів завадили вразити порожні ворота.

Найцікавіший поєдинок організатори приберегли на останній день турніру. Суперництво з Казахстаном має особливий підтекст. У квітні наступного року наша збірна матиме чергову нагоду знову повернутися до вищого дивізіону світового хокею, й основним конкурентом підопічних Льюїса у досягненні цієї мети буде саме збірна Казахстану. Зрозуміло, що до квітневого турніру, який прийматиме Київський палац спорту, є ще кілька місяців, і за цей період зміни можуть відбутися як у нашій команді, так і в грі наших суперників. Однак було цікаво подивитися на співвідношення сил на нинішньому етапі.

Казахстанці, які теж сподівалися стати найкращими в Броварах, після невдачі в матчі з румунами прагнули будь–що реабілітуватися в очах своїх уболівальників. Більшість гравців цієї збірної виступають у КХЛ за російські клуби, або ж за астанинський «Барис» (теж клуб КХЛ). Уже на початку гри суперники двічі «пробили» Костянтина Симчука. А в другому періоді, за рахунку 2:2, сталася подія, яка й вирішила долю матчу на користь гостей.

В одному з епізодів казахський нападник зажорстко зіграв проти нашого воротаря, якого кинулись захищати колеги по команді. Повноцінної бійки не вийшло, але румунський суддя несподівано вирішив дати вилучення одразу трьом українцям та двом гравцям гостей. На той момент наші й так перебували у меншості проти п’ятірки казахстанців. Невдовзі той же Маріуш Ілієску до кінця гри вилучив Вадима Шахрайчука: наш капітан на швидкості «бортонув» одного із гостей, і цей прийом не сподобався судді. У першій ланці нападу ветерана замінив молодий Шаміль Рамазанов із російської «Аріади–Акпарс», який на цьому турнірі дебютував у збірній України.

У меншості та без одного з лідерів українці отримали одразу чотири (!) голи. Особливо «звірствував» захисник «Бариса» Роман Савченко, який закинув три шайби–близнюки, «розстрілюючи» Симчука сильними кидками здалеку.

Останній період, уже в рівних складах, наші виграли, але надолужити згаяне було складно.

Наступні офіційні матчі українська команда проведе на початку лютого: черговий етап «Єврохокей–челленджу» прийме Норвегія, там наші змагатимуться зі значно сильнішими суперниками — Латвією, Італією та господарями змагань.

Молодим указали на місце

А ось «молодіжка» наступного року матиме вже суттєво слабших суперників. Бо опустилася в третій за рангом дивізіон у своїй віковій групі. Позаминулого сезону юніори 1991 року народження опинилися в другому дивізіоні, програвши на своєму чемпіонаті всі матчі, днями туди ж вирушила молодіжна збірна України, укомплектована частково цими ж гравцями. Аналогічний нульовий результат вони показали і в Бобруйську.

Кілька місяців тому капітан національної збірної України Вадим Шахрайчук, оцінюючи перспективи українського хокею, пророкував дорослій команді за п’ять років виступи в третьому дивізіоні або ж боротьбу за виживання в другому. І такий песимістичний прогноз усе більше видається можливим, з огляду на результати наших молодих хокеїстів.

До Білорусі підопічні Олександра Савицького їхали з єдиним завданням — не посісти останнє місце. Після стартових розгромів від господарів змагань та латишів нашим хлопцям потрібно було зачепитися бодай за одну перемогу в матчах проти британців, японців та італійців. Минулого року саме три очки в поєдинку проти «самураїв» дозволили «синьо–жовтим» ще на рік залишитись у першій лізі. Але нинішній склад збірної U–20 на такий подвиг не спромігся.

Після програшу британцям, які минулого року вийшли із другого дивізіону, наші без шансів здалися і наступним двом суперникам. У грі проти японців Савицький уже в першому періоді замінив воротаря Володимира Ткаченка з «Харкова», який пропустив дві шайби, на голкіпера київського «Компаньйона» Дмитра Березіна. Але й це не допомогло: вчорашній юніор ще чотири рази виймав шайбу із воріт. Японці завдали удвічі більше кидків по воротах, ніж українські хокеїсти: 39 проти 19 наших.

Логічним завершенням турніру стала поразка від італійців. Єдину шайбу в цьому матчі наші закинули після того, як суддя призначив буліт у ворота апеннінців — відзначився Єгор Безуглий.

За п’ять поєдинків наші пропустили загалом 32 шайби, а закинули лише чотири. «Українському хокею треба починати все з нуля», — такі слова тренера «молодіжки» Савицького вже давно не є якимось секретом.

 

ТАБЛО

Міжнародний турнір «Єврохокей–челлендж» (Україна).

1–й тур. Україна — Румунія — 8:0 (5:0, 1:0, 2:0; Касянчук, 1; Шахрайчук, 2, 49; Матерухін, 3; Сальников, 5; Побєдоносцев, 15; Дм. Ісаєнко, 33 (більш.); Бондарєв, 46), Казахстан — Польща — 3:1.

2–й тур. Україна — Польща — 3:2 (1:1, 1:0, 1:1; Побєдоносцев, 20 (більш.); Литвиненко, 21; Толкунов, 48 (більш.) — Дроня, 13; Пасют, 57), Казахстан — Румунія — 2:3.

3–й тур. Україна — Казахстан — 4:7 (2:1, 4:1, 1:2; Срюбко, 11 (більш.); Сальников, 22; Матерухін, 50; Сальников, 52 (буліт) — Римарьов, 3; Краснослободцев, 7; Савченко, 33 (більш), 33 (більш.), 36 (більш.); Жаяулов, 37 (більш.); Старченко, 52), Польща — Румунія — 3:1.

Підсумкове становище: Казахстан, Україна — 6, Польща, Румунія — 3.

* * *

Молодіжний чемпіонат світу (U–20). Дивізіон ІА (Бобруйськ, Білорусь).

4–й тур. Україна — Японія — 0:6, Італія — Латвія — 0:1, Білорусь — В. Британія — 2:1.

5–й тур. Україна — Італія — 1:5, Японія — В. Британія — 1:3, Латвія — Білорусь — 3:1.

Підсумкове становище: Латвія — 15, Білорусь — 12, В. Британія — 9, Італія — 6, Японія — 3, Україна — 0.

* * *

НХЛ. «Рейнджерз» — «Фінікс» — 4:3 (Федотенко «Р» — 20.24, 0+1, 2 кидки), «Філадельфія» — «Рейнджерз» — 4:1 (Федотенко — 15.58, «–1», 3 кидки), «Чикаго» — «Лос–Анджелес» — 3:2 (Понікаровський «ЛА» — 14.03, «–2», без кидків).