Від зими до зими

21.12.2010
Від зими до зими

Генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно «жеребкує» єврокубкову весну у Ньоні. (Фото Рейтер.)

Нині календар континентальних футбольних турнірів став настільки насиченим, що вираз «весняна стадія» втратив своє первинне значення — рік у єврокубках закінчується посеред грудня, а наступний починається вже в середині лютого. На щастя українців, нам буде за кого вболівати на євроарені і в 2011му — три наші клуби вийшли до «плейоф».

Останнім завершував рік «Металіст». Минулого четверга харків’яни змагалися в Ейндховені за перше місце в групі Е Ліги Європи з лідером чемпіонату Голландії. Попри те що ПСВ виставив напіврезервний склад, бодай раз вразити ворота господарів «синьо­жовті» не змогли, хоча й мали кілька слушних нагод, як­то вихід Шав’єра сам на сам — і залишилися на другому рядку. Володіння Максима Старцева теж залишилися недоторканними. Показово, що український клуб не пропустив жодного гола у трьох виїзних зустрічах. І Фред Руттен, і Мирон Маркевич залишилися задоволені діями своїх підопічних — справді, гра не виглядала нудною.

Президент «металістів» Олександр Ярославський заявив, що найближчим часом на команду чекає чергове підсилення. Тим паче що в «плейоф» Ліги Європи слобожанці отримали доволі серйозних опонентів. На стадії 1/16 фіналу жереб «подарував» Харкову німецьких «фармацевтів». Нагадаємо, леверкузенський «Байєр» у кваліфікації турніру двічі обіграв сімферопольську «Таврію», а на груповій стадії змусив достроково зійти з дистанції переможця ЛЄ2010 — мадридський «Атлетико». У випадку успіху, в 1/8 підопічні Маркевича зійдуться з переможцем потужної пари «Наполі» (Італія) — «Вільяреал» (Іспанія).

Другому нашому представникові в Лізі Європи, «Динамо», дістався турецький «Бешикташем», який очолює екс­наставник «Шахтаря» німець Бернд Шустер. Цікаво, що динамівці поступилися цьому клубу в Кубку УЄФА 2002 року, і стамбульцями тоді керував нинішній тренер донеччан Мірча Луческу.

У разі подолання цього бар’єра, в 1/8 фіналу кияни протистоятимуть мільйонерам із «Манчестер Сіті», котрі навряд чи спіткнуться на грецькому «Арісі». Причому керуватиме «білосиніми» в наступному році, швидше за все, знову Юрій Сьомін. Минулих вихідних президент клубу Ігор Суркіс провів із ним зустріч у Лондоні, тож очікується, що цього тижня росіянина представлять київській публіці.

«Шахтар», який уперше пробився до «плейоф» Ліги чемпіонів, у 1/8 зустрінеться з італійською «Ромою». Чотири роки тому опоненти обмінялися перемогами на груповій стадії ЛЧ.

Президент «гірників» Рінат Ахметов, який спершу начебто задовольнився жеребом, після перемоги «Роми» над «Міланом» у першості Італії визнав, що зарано радів.

 

ЖЕРЕБ

1/8 Ліги чемпіонів

«Рома» — «Шахтар» (16 лютого і 8 березня), «Копенгаген» — «Челсі», «Ліон» — «Реал», «Марсель» — «МЮ», «Інтер» — «Баварія», «Валенсія» — «Шальке», «Арсенал» — «Барселона», «Мілан» — «Тоттенхем».

1/16 Ліги Європи

«Бешикташ» — «Динамо» (17 лютого і 24 лютого), «Аріс» — «Ман. Сіті»; «Металіст» — «Байєр» (17 лютого і 24 лютого), «Наполі» — «Вільяреал»; «Рубін» — «Твенте», «Янг бойз» — «Зеніт»; ПАОК – ЦСКА, «Севілья» – «Порту»; «Андерлехт» — «Аякс», «Базель» — «Спартак» (М); «Бенфіка» — «Штутгарт», БАТЕ – «ПСЖ»; «Лілль» — ПСВ, «Рейнджерз» — «Спортинг»; «Спарта» — «Ліверпуль», «Лех» — «Брага».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 6й тур. Група І

«Дебрецен» (Угорщина) — «Сампдорія» (Італія) — 2:0

ПСВ (Голландія) — «Металіст» (Україна) — 0:0

«Металіст»: Старцев, Пшеничних, Гуйє, Обрадович, Вільягра, Едмар (Лисенко, 81), Шав’єр, Олійник, Шелаєв, Бордіян (Воробей, 61), Тайсон.

Попередження: Шав’єр, 41; Вільягра, 59

Суддя — Какос (Греція)

Ейндховен, стадіон «Філіпс», 15 000 глядачів

Підсумкова таблиця:

I В Н П М О

1. ПСВ 6 4 2 0 103 14

2. «Металіст» 6 3 2 1 94 11

3. «Сампдорія» 6 1 2 3 47 5

4. «Дебрецен» 6 1 0 5 413 3

Група А

«Ювентус» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 1:1, «Зальцбург» (Австрія) — «Лех» (Польща) — 0:1.

Підсумкове становище: «МС», «Лех» — 11, «Ювентус» — 6, «Зальцбург» — 2.

Група В

«Байєр» (Німеччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:1, «Аріс» (Греція) — «Русенборг» (Норвегія) — 2:0.

Підсумкове становище: «Байєр» — 12, «Аріс» — 10, «Атлетико» — 8, «Русенборг» — 3.

Група С

«Лілль» (Франція) — «Гент» (Бельгія) — 3:0, «Левськи» (Болгарія) — «Спортинг» (Португалія) — 1:0.

Підсумкове становище: «Спортинг» — 12, «Лілль» — 8, «Гент», «Левськи» — 7.

Група G

АЕК (Греція) — «Зеніт» (Росія) — 0:3, «Андерлехт» (Бельгія) — «Гайдук» (Хорватія) — 2:0.

Підсумкове становище: «Зеніт» — 18, «Андерлехт», АЕК — 7, «Гайдук» — 3.

Група Н

«Штутгарт» (Німеччина) — «Оденсе» (Данія) — 5:1, «Гетафе» (Іспанія) — «Янг бойз» (Швейцарія) — 1:0.

Підсумкове становище: «Штутгарт» — 15, «Янг бойз» — 9, «Гетафе» — 7, «Оденсе» — 4.