Бюджет для обраних

15.12.2010

Учора парламент затвердив проект бюджету на наступний рік. Народні депутати надзвичайно поспішали, адже перед ними стоїть місія ухвалити фінансовий кошторис до Нового року. За графіками, проект мали зареєструвати у Верховній Раді ще 15 вересня, проте бюджет з’явився у стінах парламенту із суттєвим запізненням — наприкінці минулого тижня. Урядовці постійно відкладали проект «на потім», бо економічні показники стрибали вгору–вниз і ускладнювали роботу прогнозистам. Чимало часу забрала робота над Податковим кодексом, від якого залежали статті надходжень до бюджету–2011. Через «повстання підприємців» урядовці мусили правити і кодекс, і проект фінплану. Зрештою, навіть зараз проект бюджету — сирий. Приміром, документ передбачає фінансування тих міністерств, які були ліквідовані Президентом у рамках так званої адміністративної реформи.

 

В основі — програма Я.

На презентацію бюджету в стіни Верховної Ради приїхав Прем’єр–міністр України Микола Азаров. Проте він не брав участі в «церемоніалі» — з трибуни виступав міністр фінансів Федір Ярошенко. Керівник Мінфіну похвалився, що за минулий рік влада досягла значних результатів, а на наступний рік планує продовжити розвиток економіки.

Ярошенко розповів, що при підготовці бюджету уряд враховував вимоги низки стратегічних документів на кшталт програми економічних реформ, основних напрямів бюджетної політики. Але першим у переліку стояв найбільш «стратегічний» акт — передвиборча програма Президента України. «Результати наполегливої праці вищого керівництва держави створили основу для нової стратегії бюджету — це перехід від «економіки терпіння» до впевненого економічного розвитку», — надихнув депутатів пан Ярошенко.

Водночас парламентарії від опозиції обурилися тим, що бю­джет–2011 не передбачає реального збільшення надходжень громадян. Ба більше, проект не дотягує до обіцянок, які Янукович виклав у своїй програмі. «Проект бюджету — це діаметрально протилежні дії до програми, яку заявляв Янукович, і невиконання обіцянок, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Роман Забзалюк. — Ми спостерігаємо суттєве скорочення соціальних програм, не бачимо підвищення пенсій і зарплат. Натомість у проекті видно тенденцію на збільшення витрат, які підуть на утримання адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Державного управління справами. Отак Янукович «почув кожного».

«Україна перетворюється на поліцейську державу»

Справді, видатки на утримання органів держвлади — зросли. Зокрема, витрати на адміністрацію Президента становитимуть 1 млрд. 343 млн. 862 тис. грн. — на 25% більше, ніж цього року.

Окрім того, наступного року Україна не відчує «на бутерброді» покращення від адміністративної реформи, яку ініціював Янукович. Чиновників хоча й стане менше, та витрати на них зростуть. Міністр фінансів пояснив, що це пов’язане з тим, що після проведення адмінреформи доведеться проводити компенсаційні виплати держслужбовцям, а також платити за їхнє перенавчання.

Окреме слово — про фінансування силових відомств. Уряд пропонує збільшити видатки на СБУ, МВС та Генпрокуратуру, причому саме на Різницькій мають тішитися найбільше: ГПУ покращить свій стан майже на 78%! «Цей бюджет підтвер­джує тезу, що в нашій країні продовжує формуватися диктатура, — каже Роман Забзалюк. — Ця тенденція розглядається нами як латентний хабар «силовим» органам. З легкої руки Януковича Україна перетворюється на поліцейську державу».

Дуже цікава ситуація склалася із Верховною Радою. Якщо інші органи влади переважно збільшать свій бюджет, то на апарат ВР передбачено на 20 млн. грн. менше, ніж торік, — 787 «лимонів». Зате витрати на утримання санітарно–курортного комплексу ВР пропонується збільшити на 8 млн. Складається враження, що команда Президента пропонує народним депутатам розслабитися (у санаторіях або деінде), бо їхню роботу й так виконають «свої хлопці». Тим більше, що бюджет 2011 року приймається в умовах, коли Україна — не парламентсько–президентська республіка, а вже президентсько–парламентська...

«Збільшувати фінансування санаторіїв — це не добра ідея, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат із «Нашої України» Володимир В’язівський. — Я бував у санаторіях, які обслуговує Верховна Рада, і бачив, як «освоюються» ті кошти. У кращому випадку, мільйони ідуть на те, щоб помалювати лавочки та бордюрчики. Думаю, відмивати гроші, які йдуть на обслуговування санаторіїв, — значно «цікавіше», ніж оплатити речі першої необхідності для парламенту, наприклад, папір».

Діти, народжуйтеся!

Що ж до соціального блоку, то Федір Ярошенко анонсував, що до кінця наступного року мінімальна зарплата та прожитковий мінімум зростуть на 8,9%. Зокрема, бюджет передбачає, що із січня мінімальна заробітна плата становитиме 941 гривню, а з 1 грудня — 1004 гривні. Натомість фракція БЮТ оголосила, що, відповідно до обіцянок Януковича, зарплата мала становити 1,5 тисячі.

Із наступного року також зросте улюблена виплата наших чиновників (відколи цю моду запровадив Віктор Ющенко, її намагається перевершити кожен уряд) — виплати за дитину. «Сума допомоги буде поступово збільшуватись упродовж усього 2011 року, — повідомив Ярошенко. — Допомога на першу дитину становитиме: на початок року — 17,9 тис. грн., на кінець року — 19,1 тис. грн.». За другу дитину із 2011 року платитимуть 36,7 тис. грн., а за третю — 73,4 тис. грн. Водночас у своїй програмі Янукович обіцяв, що за перше дитя держава заплатить сім’ям 25 тисяч, за друге і третє — 50 і 100 відповідно...

Володимир В’язівський вважає, що уряд вирішив зекономити на пересічних українцях. За його словами, бюджетні показники свідчать про зростання прибутку підприємств, натомість фонд оплати праці зменшується. «Це свідчить про те, що влада розглядає українців як дешеву робочу силу. Це наближає Україну до держав «третього світу», де головний прибуток — це економія на працівниках», — обурюється секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці.

* * *

«За» ухвалення бюджету в першому читанні проголосувало 275 народних депутатів. Наступне «бюджетне» слухання відбудеться 24 грудня: тоді народним дебатам запропонують ухвалити бюджет в остаточній редакції.

Представники більшості впевнені, що фінансовий кошторис удасться ухвалити до Нового року. В опозиції теж нема особливих ілюзій. «Верховна Рада перетворилася у «нижню канцелярію» Президента, — зазначив у коментарі «УМ» Роман Забзалюк. — Можу спрогнозувати, що, будучи контрольованою, більшість проголосує за цей бюджет. Як завжди — «наосліп».

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Призначення Цушка

Василя Цушка, який до скорочення штатів в уряді працював на посаді міністра економіки, вчора призначили головою Антимонопольного комітету. «За» було 272 депутати.

Іншим голосуванням «більшовики» звільнили з АМК Олексія Костусєва, обраного мером Одеси.

Чистка в БЮТ

Фракція «БЮТ–Батьківщина» вчора оперативно виключила зі свого складу депутата Валерія Шаманова, який проголосував за ухвалення Держбюджету–2011 у першому читанні. У заяві «тимошенківців» із цього приводу зазначено, що бюджет Януковича прирікає 46 мільйонів пересічних українців на бідність та зубожіння».