Один укол — і грип не страшний

14.12.2010

У найближчі три роки людству стане доступна унікальна вакцина, яка гарантує захист від усіх штамів вірусів грипу на все життя, пише «Дейлі мейл». Лондонська компанія — розробник вакцини обіцяє, що після отримання всіх необхідних дозволів та погоджень їхній винахід стане імунним щитом як від сезонного грипу, так і від небезпечних епідемій пташиного, свинячого або ще якогось пандемічного грипу.

Тішить і те, що вартість нової вакцини буде значно нижчою від вартості аналогів. А все тому, що розчин для щеплення працюватиме за принципово іншим механізмом. Базові вакцини, що використовуються сьогодні у світі, теж захищають від грипу. Але їх доводиться щороку переробляти через невпинні мутації, викликані змінами в протеїнах на поверхні вірусу. І лікарів завжди засмучував той факт, що надзвичайно висока мутагенність вірусу заважає створити вакцину раз і назавжди, як це сталося, наприклад, із поліомієлітом.

Ситуацію переломили лондонські учені. За основу експериментальної вакцини вони беруть інші, внутрішні протеїни, єдині для всіх штамів грипу. Перевага матеріалу в тому, що ці протеїни не мутували вже більше 60 років. Замість того, щоб орієнтуватися на антитіла, які перемагають вірус, представлена вакцина спирається на захисний механізм цитотоксичних Т–клітин. Вакцина провокує вироблення Т–клітин і таким чином формує імунний захист від грипу. Як повідомляє агенція «Медлінкс», тести, проведені з гризунами та людьми, уже довели ефективність вакцини. На черзі — продовження клінічних досліджень та сертифікація.