Що приніс Азаров під ялинку

14.12.2010

Сьогодні уряд представить у парламенті проект державного бюджету на 2011 рік. Очікується, що Рада зусиллями «синьої» більшості без проблем ухвалить кошторис у першому читанні. Для того, щоб детально вивчити документ, часу не вистачить, отож депутатам пропонуватимуть повірити «своєму» Кабміну на слово.

«Ми повинні до нового року ухвалити бюджет... У Верховній Раді з цього приводу має відбутися спокійна, професійна і об’єктивна розмова», — заявив на погоджувальній раді спікер Володимир Литвин. Він накреслив графік бюджетних перипетій: після першого читання депутати комітети та фракції мають подати свої пропозиції до проекту. Побажання прийматимуться до 19 грудня. Уряд та профільний комітет парламенту матимуть півтижня, щоб підготувати проект до другого читання — і 24 грудня очікується ухвалення в остаточній редакції.

Бюджет–2011 знову буде помітно дефіцитним. Кабмін передбачає доходи на рівні 281,46 млрд. грн. , а витрати становитимуть 321,95 млрд. грн. Граничний розмір дефіциту бюджету–2011 планується затвердити на рівні 38,84 млрд. грн.

Окремі положення бюджету вже зараз викликають подив. Зокрема, бюджет пропонує збільшити витрати на утримання Держ­авного управління справами на 27% — до 1 млрд. 343 млн. 862,3 тис. грн. Відтак Президент, не зважаючи на анонсований режим економії, не муситиме затягати пасок. Ба, більше, держава не сильно відчує на собі скорочення державного апарату, яке Янукович затіяв у рамках адміністративної реформи. «Ефект від скорочення чисельності державного апарату буде тільки в 2012 році і потім кожен рік ми будемо мати дуже серйозну економію», — зізнався Янукович.

Зате народні депутати, які сьогодні муситимуть голосувати за бюджет у першому читанні, вже готуються до скрутних часів. Як розповів спікер Литвин, проектом державного бюджету на наступний рік фінансування ВР зменшено. «Я просив би, щоб наші колеги, коли буде розглядатися це питання, не демонстрували свою наближеність до народу, а потім приходили і вимагали оплатити відрядження і таке інше. Ми повинні зробити все, щоб зберегти парламентаризм, а для того, щоб він був збережений, він повинен бути працездатним», — каже Литвин.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що проект бюджету є непрофесійним, а закладені у нього макропоказники — не відповідають реальній ситуації. «Це страшний бюджет. Такого ще ніколи в країні за часи незалежності не було», — заявила в інтерв’ю журналістам Тимошенко. Юлія Володимирівна зазначила, що бюджет приймається без програми соціально–економічного розвитку, без засад грошово–кредитної політики.

 

АЛЬТЕРНАТИВА

Сьогодні в парламенті відбудеться засідання «тіньового» уряду БЮТ, до участі в якому запрошено представників інших опозиційних сил. На зборах планується обговорити бюджет–2011, надати зустрічні пропозиції. Тимошенко також повідомила, що БЮТ розробив свій проект державного кошторису, що базується на передвиборчих обіцянках Януковича.