Українські гірки

14.12.2010
Українські гірки

Анастасія Підпалова атакує ворота, попри порушення правил із боку угорки. (Фото Рейтер.)

Що не кажіть, а той, хто придумав крилату фразу «Мовчання — золото», таки знався на психології. Підтвердженням цього стала гра жіночої збірної України на чемпіонаті Європи в Норвегії. У перших двох матчах головний тренер Леонід Євтушенко частенько брав тайм–аути і гучним голосом «заводив» дівчат — давав настанови або вичитував, наче школярок. Як результат — поразки від голландок і шведок. Щоб вийти до основного етапу, українки в останньому поєдинку першого раунду мали з різницею щонайменше у вісім м’ячів здолати німкень. Здавалося, це неможливо — так переконливо обіграти команду, яка на Євро–2008 була четвертою. Але в місті Ларвік наші дівчата знайшли місце для подвигу.

Упродовж усієї зустрічі вони нарощували перевагу й наприкінці двобою збільшили її навіть до десяти м’ячів! При цьому Євтушенко наче води в рот набрав — стежив за матчем переважно мовчки, не «заважаючи» грати. Можна лише уявити, яких зусиль досвідченому фахівцеві це коштувало. Навіть під час тайм–аутів інструкції роздавав помічник головного Олександр Гурський.

Лише після успішного завершення дуелі Євтушенка відпустило: «На чемпіонаті ми збиралися здивувати всіх. У перших двох матчах вийшло здивувати лише слабкою грою, а от тепер здобули велику перемогу». Капітан Настя Підпалова була в захваті: «Це був неймовірно драматичний матч, у якому ми зробили майже неможливе завдяки командному духу».

Опонентки ж дуже важко переживали виліт із турніру. «Це найбільший удар по німецькому гандболу за останні десять років», — бідкався керманич бундестіму Райнер Османн. «Ми діяли, наче зомбі», — співпереживала переможниця Ліги чемпіонів Аня Альтхауз.

Продершись до другого групового етапу, збірна України в неділю протистояла угоркам, яким двома тижнями раніше поступилася на товариському турнірі з рахунком 27:30. На жаль, через ушкодження вибула з ладу плеймейкер Регіна Шимкуте. Але навіть без неї наші могли й мали вигравати. Тим паче данські арбітри не скупилися на вилучення суперниць за грубощі. Утім українки не використали купу гольових моментів і лише одного разу виходили вперед — 12:11. Євтушенко пробував випускати на майданчик «свіжу кров», знову підвищував голос, але це не врятувало. У завершальні хвилини концентрації в наших забракло, і дівчата в жовтих футболках поступилися з різницею в один м’яч.

Тож сьогоднішня зустріч із норвежками і завтрашня — з француженками матимуть для українок тренувальний характер — на вихід до півфіналу ми вже не претендуємо.

До речі, попередній матч наших найближчих суперниць у Ліллехаммері не залишив поза увагою сам король Норвегії Харальд V — як виявилося, не на фарт, бо господарки поступилися шведкам.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат Європи (Данія/Норвегія). 1–й груповий етап. 3–й тур. Група С (Ларвік). Швеція — Голландія — 25:18, Україна— Німеччина — 33:23 (15:10; Манагарова (8), Борщенко (7), Підпалова (5), Шимкуте, Ващук (по 4), Шеєнко (3), Бахірєва, Зоря (по 1)).

Підсумкове становище: Швеція — 6, Голландія, Україна, Німеччина — 2.

2–й груповий етап. 1–й тур. Група ІІ (Ліллехаммер). Франція — Голландія — 23:21, Норвегія — Швеція — 19:24, Україна— Угорщина — 25:26 (12:14; Підпалова (9), Манагарова (7), Борщенко, Бахірєва, Ващук (по 2), Баткова, Ніколаєнко, Зоря (по 1)).

Турнірне становище: Швеція — 6, Норвегія, Угорщина — 4, Голландія, Франція — 2, Україна — 0.