Пшонка пiд дiоксином

11.12.2010

У справі про отруєння екс–Президента Віктора Ющенка новий поворот: слідчі Генпрокуратури Росії у присутності представників Генпрокуратури України нарешті допитали в Москві колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Нагадаємо, що раніше слідство розглядало можливість отруєння Ющенка саме на дачі Сацюка 5 вересня 2004 року. Але одразу після перемоги Помаранчевої революції Сацюк утік до Росії і прийняв її громадянство. Відтак процедура екстрадиції щодо нього стала неможливою.

Утiм після чергової зміни влади Володимир Сацюк може не боятися арешту в Україні. Адже Генпрокурор Віктор Пшонка вважає, що у слідчих органів немає підстав його затримувати. «Він дав свідчення. Які — поки говорити не можу. Але це був його перший допит у рамках справи з отруєння Ющенка. Раніше ми його не допитували, — розповів Пшонка в інтерв’ю одній зі столичних газет. — Сацюка допитували як свідка. У нього й не було іншого процесуального статусу — ні підозрюваним, ні обвинувачуваним у цій кримінальній справі він не був. І в розшук його не оголошували. Пiд час допиту він повторив свою версію, що ніякого отруєння не було. Але уточнив низку епізодів і обставин, дуже важливих для слідства».

Генпрокурор i далi наполягає на тому, що для встановлення істини в цій справі потрібно знову взяти в екс–Президента повторні зразки крові. І це при тому, що раніше в інтерв’ю «УМ» представник Ющенка Ганна Вронська наголошувала: Віктор Андрійович готовий надати експертам зразки крові, але не повторні, а нові. Адже від часу отруєння минуло більше шести років, змінився рівень діоксину в крові, тому потрібна нова, а не повторна експертиза.

Утiм такі підходи слідчої групи на чолі з Володимиром Прос­курником до потерпілого Віктора Ющенка стають зрозумілими, якщо врахувати, що в Генпрокуратурі вперше за останні роки не виключають версію, що ніякого отруєння взагалі не було! «Таке теж не виключається. Але якщо отруєння не було, необхідні неспростовні докази цього. І відповідь на наступне запитання: а що ж було?» — каже Генпрокурор Пшонка. Хоча попередній керманич Різницької Медведько неодноразово заявляв, що факт отруєння доведений і не підлягає сумніву.

 

З ІНШОГО БОКУ

Віктор Ющенко вважає, що справу про його отруєння давно час передавати до суду та притягнути винних до відповідальності. За словами прес–секретаря попереднього глави держави Ірини Ванникової, «це припинить цинічні спекуляції навколо отруєння і дозволить у рамках публічного судового процесу розставити всі крапки над «і».

«Маневри фігурантів справи про отруєння, а також нові версії, які озвучують політики і посадовi особи різного рівня, не мають нічого спільного із встановленням істини і спрямовані на створення шуму, — каже Ванникова. — Цю метушню час припинити. Якщо в когось є що сказати — хай робить це у рамках судового засідання. Зі свого боку Віктор Ющенко як потерпілий готовий під час засідання надати всі необхідні свідчення».