Януковичу відібрало пам’ять

11.12.2010

Ганна Герман знову промахнулася з передбаченням дій свого зверхника Віктора Януковича. Український інститут національної пам’яті не став «президентською структурою», як у четвер по обіді прогнозувала заступник голови АП. Указом глави дер­жави Інститут, створений Ющенком як один із центральних органів державної влади, понижений до статусу науково–дослідної установи під дахом Кабінету Міністрів.

«Нова влада вкотре відступає від загальноєвропейських принципів організації гуманітарної сфери. Останнім указом Янукович, по суті, завершив ліквідацію державної політики національної пам’яті в Україні», — коментує історик Володимир В’ятрович, колишній голова галузевого архіву СБУ, а зараз – один із керівників Центру досліджень визвольного руху.

Центр досліджень визвольного руху наводить думку Руслана Забілого, директора Національного музею «Тюрма на Лонцького», який розповів: «За усталеною європейською практикою, інститути національної пам’яті створювали в країнах, які пережили окупацію або тоталітарний режим, у вигляді органів влади зі специфічними функціями — від розсекречення архівів каральних органів, відкриття раніше замовчуваних або спотворюваних пропагандою сторінок історії до формування концепцій підручників з історії, зміни топоніміки і люстрації. Тому є сенс існування Інституту національної пам’яті лише як державного органу». А вчорашній указ Януковича, відповідно, означає, що цей орган знищено. Припинено як таку державну політику в цій галузі через ліквідацію спеціальних повноважень Інституту, закріплених «Положенням про УІНП» та Законом України «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні».

«Створення наукової інституції з аналогічною назвою — це знущання над функціями державної політики пам’яті, адже він засадничо не зможе чинити жодного впливу на процеси і проводити державну політику. Новостворена науково–дослідна установа дублюватиме роботу інститутів Національної академії наук і в такому форматі є зайвою», — додає Володимир В’ятрович.

На цьому тлі заяви пані Герман про «збереження» Інституту національної пам’яті виглядають або непрофесійними, або пустою риторикою для прикриття реальних наслідків, адже діяльність Інституту у новому статусі не передбачає відновлення його колишніх повноважень, зазначають у Центрі досліджень визвольного руху. І називають рішення Януковича щодо УІНП логічним продовженням його заяв про невизнання Голодомору геноцидом.

 

ДО РЕЧІ

Крім іншого, указом «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Президент Віктор Янукович ліквідував Національну комісію з питань захисту суспільної моралі, створену попередником.

Основними завданнями комісії були «проведення експертиз продукції й видовищних заходів сексуального або еротичного характеру, які містять елементи або пропаганду насильства, жорстокості, порнографії, і контроль за дотриманням законодавства в сфері захисту суспільної моралі». Діяльність Нацкомморалі викликала неодноразові нарікання правозахисників, митців тощо.