Мирні з сокирами

10.12.2010

Позавчора мало відбутися судове засідання у справі студента Ігоря Індила, загиблого в Шевченківському відділку міліції Києва. Під Деснянським районним судом на проспекті Маяковського зібралася небайдужа молодь, що вимагає справедливого суду для винних. Студенти та активісти громадських організацій вийшли не просто для протестного супроводу. До слідства та обвинувачення у них є цілком конкретні претензії. «Справа в тому, — пояснює один з учасників акції, — що міліціонерам висунули обвинувачення в перевищенні службових обов’язків, а не в убивстві. Їх явно хочуть «відмазати».

Молоді люди тримали портрети загиблого Ігоря Індила та скандували: «Геть ментовський беспрєдєл!», проводжали обвинувачених міліціонерів до будівлі вигуками «Убивць за ґрати!»

Частина протестувальників принесла з собою сокири. «Якщо влада відверто демонструє своє небажання захищати громадян від убивць, які перебувають на її службі, громадянам не лишається нічого іншого, ніж встановлювати справедливість власноруч», — говорить один із пікетників, Олексій. Сокиру також пропонували всім, хто заходив до будівлі суду, натякаючи, що у справі свого захисту доведеться розраховувати лише на себе.

Суддя ж, Маргарита Васильєва, перенесла судове засідання на прохання одного з обвинувачених. А також «відзначилась» тим, що в резонансній справі, яка становить великий суспільний інтерес, не допустила на засідання пресу — як у кращі кучмівські часи.

Ольга ХУДЕЦЬКА