За волосину від смерті

09.12.2010
За волосину від смерті

Ветеран зі своїми рятівниками. (Фото з сайту medportal.ru.)

Чому стареньким людям так важко робити операції? Бо не факт, що пацієнт переживе втручання під наркозом. Навіть найфаховіші спеціалісти, з використанням найсучаснішого обладнання, не можуть гарантувати, що дідусь чи бабуся не помре під скальпелем. І чи не найважчий момент у хірургічному лікуванні довгожителів — провести анастезію так, щоб не відмовили життєво важливі органи. З огляду на це, робота лікарів Московської лікарні № 13 заслуговує найвищої оцінки. Як повідомляють «Медновини», фахівці успішно провели ендопротезування кульшового суглоба 101–річному пацієнту. У Москві аналогічних операцій людям, яким перевалило за сто років, раніше не проводили. У світі ж подібні випадки можна перелічити на пальцях.

Іван Смирнов (1909 року народження) — ветеран Великої Вітчизняної війни, служив сапером у танковому з’єднанні, брав участь у Сталінградській і Курській битвах, нагороджений 13 орденами і 25 медалями. Чоловік потрапив до лікарні на початку листопада з переломом шийки стегна. Шанси на одужання після такої травми в дуже похилому віці практично нульові. Зазвичай пацієнти помирають. Єдиною можливістю врятувати хворого була операція з протезування травмованого суглоба. І лікарі під керівництвом травматолога–ортопеда Костянтина Омельченка ризикнули і провели її. Чоловікові встановили біполярний протез кульшового суглоба. Як підкреслив Омельченко, особливої уваги заслуговує професіоналізм анестезіолога, яка проводила наркоз настільки літньому хворому.

Операція пройшла успішно, а тиждень тому пацієнта виписали додому. Завдяки майстерності московських медиків ветеран зустріне свій 102–й день народження живим–здоровим, на ногах.