Хай краще Пукач почитає...

09.12.2010

Генпрокуратура відмовила адвокату Мирослави Гонгадзе Валентині Теличенко та потерпілому журналісту Олексію Подольському в процедурі ознайомлення з матеріалами кримінальної справи за обвинуваченням екс–генерала МВС Олексія Пукача. Нагадаємо, що розслідування цієї справи завершено на початку тижня. Пукача обвинувачують у вчиненні насильницьких дій щодо журналіста Подольського, а також у «вбивстві за попередньою змовою з групою осіб» журналіста Гонгадзе (а не у «вбивстві на замовлення», як раніше). Формулу обвинувачення Пукачу змінили, оскільки слідство не спромоглося встановити замовників вбивства Гії.

За словами Теличенко, спочатку їй запропонували почати ознайомлення зі справою в середу, але вчора позбавили цього права. Мовляв, обвинувачений Пукач уже почав цю процедуру. На думку адвоката, слідчі тим самим унеможливлюють запитання потерпілої сторони щодо повноти та об’єктивності слідства. Після зміни керівника слідчої групи процесуальні порушення у справі Гонгадзе зросли, вважає представниця Мирослави Гонгадзе.

«Я так розумію, що після того, як Пукач ознайомиться зi справою, її передадуть до суду. Таке брутальне порушення КПК я спостерігаю вперше!» — обурюється пані Теличенко. Адже стаття 217 КПК передбачає, що першими зі справою ознайомлюються потерпілі, а вже потім — обвинувачуваний.

Водночас у Генпрокуратурі запевняють, що виконали всі вимоги КПК: адвоката Мирослави Гонгадзе нiбито вчасно поінформували про закінчення розслідування справи і про те, що вона може почати ознайомлюватися з нею. За версією прес–служби ГПУ, пані Теличенко просто невчасно поінформувала слідство про свої наміри», через що матеріали справи передали для ознайомлення обвинуваченому.

Натомість потерпілий Олексій Подольський, якого було побито, за вказiвкою з Банкової, приблизно в один час iз розправою над Георгiєм Гонгадзе, направив поштою листа Генпрокурору Віктору Пшонці. Подольський поскаржився на дії слідчого Грищенка: той без пояснення причин відмовив йому в ознайомленні з матеріалами справи. Потерпiлий припускає, що така відмова не є самодіяльністю слідчого, а погоджена з очільником Різницької. n