«Я леді, хай не Гага, — з ефіру «прогага»

08.12.2010
«Я леді, хай не Гага, — з ефіру «прогага»

Кадр із «словом із пісні», яку викинули на каналі Пінчука: реп у виконанні лідерки БЮТ.

На українському телебаченні знову трапився прикрий інцидент, пов’язаний із сатирою на політиків. Програма «Велика різниця» на каналі ICTV позавчора ввечері вийшла без пародії на Юлію Тимошенко. Монтажери вирізали епізод із гумористичною піснею опозиціонерки, залишивши жарти над новим мером Москви Сергієм Собяніним, президентами Білорусії Олександром Лукашенком та Росії — Дмитром Медведєвим. Можливо, помилка, була б непоміченою, але того ж дня на російському «Першому каналі» вийшла та сама програма із тією самою веселою пісенькою, але — повний варіант, зі згадкою про лідерку БЮТ.

Раніше ICTV уже попадався на цензуруванні «Великої різниці»: із програми було вирізано сатиричний сюжет про Президента Януковича — міні–пародія на сюжет фільму «Брюс всемогутній». Тепер очевидно, що канал, який належить Вікторові Пінчуку, зробив цензуру системною.

Показово, що в Росії позавчорашній ролик не зазнав втручання цензорів, хоча можна вважати, що в карикатурному світлі постає сам президент Медвєдєв. А в Україні викинули представницю не влади, а опозиції...

У комедійному номері артист, вдягнений у синьо–жовтий паперовий ковпак із написом «46%» (результат на виборах), співає російською мовою: «Я леді, хай не Гага — я вибори «прогага». Потім знімає частину зачіски і продовжує: «Коса оригінальна — вона універсальна. Сіна нею накошу — людям хліба принесу».

Політолог Андрій Окара у своєму блозі припускає, що на провладному ТБ навіть «пародійна» реклама опозиції вважається небажаною. Водночас Юрій Луканов, представник Київської незалежної медіа–профспілки, має іншу думку. У коментарі «УМ» він зазначив, що телеканал міг вирізати уривок про Тимошенко, аби довести власну незаангажованість. «Щоб дати точну оцінку, треба мати доступ до кулуарних розмов на телеканалі. Але я можу припустити, що це зроблено спеціально, щоб показати: раніше ми вирізали Януковича, а тепер і Тимошенко. Мовляв, ми «своїх» не здаємо», — сказав пан Луканов.

 

ДО РЕЧІ

Минулого тижня на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів розглядали недавній інцидент на Майдані між знімальною групою «5–го каналу» та охоронцями Миколи Азарова. Тоді служба охорони Прем’єр–міністра не дозволила журналістові й оператору «5–го каналу» пройти в намет, де Азаров спілкувався з представниками підприємців за присутності знімальних груп інших, більш лояльних до влади телеканалів — «Інтера», «1+1», ICTV. А коли Азаров виходив із намету, репортера Азада Сафарова почали грубо відштовхувати, оператора затиснули з усіх боків, закрили рукою й тілом об’єктив, від’єднували дріт мікрофона від камери. «У результаті охоронці пошкодили камеру DVcamDSR 390 — поламали об’єктив», — написав у своєму блозі Сафаров.

На думку голови ТСК, депутата від «Нашої України» Ірини Геращенко, Генпрокуратура має відреагувати та дати оцінку черговому випадку силового перешкоджання представниками Управління держохорони діяльності журналістів. «Ми будемо вимагати оприлюднення прізвищ людей, причетних до інциденту, й оперативної реакції відповідних структур на цей випадок», — сказала Геращенко.