Шiсть Євро–Оскарiв для «автора–привида»

08.12.2010
Шiсть Євро–Оскарiв для «автора–привида»

Кадр з фільму «Автор–привид» за участю Пірса Броснана.

Минулої неділі в Таллінні відбулася церемонія вручення Європейських кінонагород, найпрестижніших премiй у галузі кіномистецтва «старого континенту», які часто називають «Євро–Оскарами». Нагорода була заснована 1988 року. Переможців визначають 2300 членів Європейської кіноакадемії, а церемонії вшанування лауреатів щороку відбуваються в одному з європейських міст.

Цього року незаперечним тріумфатором церемонії був фільм «Автор–привид» (The Ghost Writer) у постановці польсько–французького режисера Романа Поланскі. Він переміг у шести номінаціях (а мав їх загалом вісім), включно з головними: визнаний найкращим європейським фільмом 2010 року, а сам Поланскі названий кращим режисером та кращим сценаристом (він створив сценарій фільму в співпраці з Робертом Харрісом). 77–річний Роман Поланскі після недавнього інциденту з його арештом у Швейцарії за американським ордером (в США його очікує суд за справою розбещення неповнолітньої 1977 року) до Таллінна не прибув, але естонські інженери влаштували досконалий сеанс відеозв’язку з Парижем, тому режисер мав нагоду подякувати кіноакадемії за нагороду, а міжнародній знімальній групі його фільму у складі французів, німців, поляків та англійців — за чудову співпрацю. А вона була непростою, оскільки Поланскі провів у Швейцарії дев’ять місяців під домашнім арештом (доки влада країни вирішувала питання його екстрадиції до США) і осточну версію фільму мав узгоджувати з рештою знімальної групи по телефону.

Найкращим актором визнано 39–річного шотландця Евана Макгрегора, який виконав головну роль у фільмі «Автор–привид». Варто пояснити, що терміном «автор–привид» позначають анонімних авторів, які беруться писати автобіографії замість славетних осіб, які просто не мають літературного хисту, щоб написати мемуари особисто. У політичному трилері Поланскі Макгрегор виконує роль саме «літературного невільника», що пише мемуари для колишнього прем’єр–міністра Великої Британії, роль якого у фільмі виконує вiдомий ірландський актор Пірс Броснан. Макгрегор також не був присутнім на церемонії вручення нагород, оскільки на цей час знiмається у новому фільмi в Таїланді. Він «виголосив» аудиторії в Таллінні попередньо записане відеозвернення. «Автор–привид» також переміг у номінаціях за найкращий музичний супровід та найкращу художню поста­новку.

Другою за кількістю нагород стала ізраїльська воєнна драма «Ліван»: фільм отримав нагороду за операторську роботу, а його режисер Шмуель Моаз був проголошений відкриттям року. Найкращою акторкою європейські кіноакадеміки визнали французку Сільвію Тестю за роль у фільмі «Лурд». Вона виконує роль жінки в інвалідному кріслі, яка відвідує винесену в заголовок фільму католицьку святиню. Приз глядацьких симпатій отримав фільм бельгійського кінорежисера Жако ван Дормеля «Містер Ніхто», в якому показано дегуманізоване майбутнє людства та роль випадку в житті людини. Приз за найкращий анімаційний фільм дістався французькому мультику «Ілюзіоніст», а за найкращою короткометражною стрічкою визнано «Ханой–Варшава» молодої польської режисерки Катажини Клімкевич. «Євро–Оскари» за життєвий внесок у мистецтво кіно отримали німецький актор–ветеран Бруно Ганц та ліванський композитор–самоучка Габріель Яред.

Наступного року церемонія пройде в столиці Мальти — Валетті.