Турецький марш–кидок

08.12.2010

За вимогами часу змінюється навіть така стародавня і, здавалося б, консервативна гра, як шахи. Ні, звісно, фігури не стали ходити іншим чином, але класична система визначення переможців, коли звання чемпіона розігрували у тривалих матчах, поступилася місцем швидкоплинній і начебто більш інтригуючій схемі. Тепер на світову шахову корону можуть претендувати багато гросмейстерів та просто майстрів, і зовсім не обов’язково, що чемпіонство здобуде хтось із верхів­ки рейтингу. Черговий жіночий планетарний форум стартував минулої суботи в невеличкому місті Антак’я на півдні Туреччини, що неподалік від кордону з Сирією. 64 шахістки, які пройшли попередній відбір, визначатимуть найкращу в зустрічах на вибування до 25 грудня.

 

Штурм корони і традицій

Цікаво, що після запрова­дження нокаут–системи ще нікому не вдавалося відстояти завойований раніше титул. Порушити традицію спробує «коронована» два роки тому в Нальчику москвичка Олександра Костенюк (рейтинг — 2507). До числа фаворитів відносять також індійок Хампі Конеру (2600) і Дронаваллі Харіку (2525), китаянок Цзюй Веньцзюнь (2524) і 16–річну Хоу Іфань (2591), грузинок Нану Дзагнідзе (2551) і екс–чемпіонку світу Майю Чибурданідзе (2502), росіянку Тетяну Косинцеву (2581), болгарку Антуанету Стефанову (2548), шведку Піа Крамлінг (2526), литовку Вікторію Чміліте (2514), українку Катерину Лагно (2522) та колишню нашу співвітчизницю Ганну Музичук, яка нині виступає за Словенію (2530).

Найбільше путівок до зимової Туреччини – десять — вибороли росіянки. Вісьмох учасниць прислав Китай (при цьому екс–чемпіонка світу Чжу Чень виступає за Катар). По чотири претендентки заявили Україна й Грузія.

За формулою турніру, шахістки в кожному колі грають по дві партії з двогодинним контролем часу (плюс 30 секунд за хід). Якщо переможця не виявлять, то додають ще дві зустрічі по 25 хвилин (плюс 10 секунд за хід), а потім і по п’ять хвилин (+10 сек.). У випадку рахунку 3:3 після шести ігор проводять останню коротку партію, у якій тому, хто грає чорними, для виходу до наступного кола достатньо відстояти нічию. Самі гросмейстери прозвали таку партію «Армагеддоном». У фінальному двобої кількість «довгих» і «коротких» ігор збільшать удвічі.

Призовий фонд традиційно невеликий — 450 тисяч доларів. Із них чемпіонка отримає 60 тисяч, фіналістка — 30. Учасницям 1/4 фіналу нарахують по 12 тисяч, півфіналісткам — 20. Ті ж, хто поступився вже в стартовому раунді, одержать по $3750.

Прости й прощай

Позавчора завершилися партії першого кола, відтак кількість претенденток зменшилася вдвічі. Зустрічалися шахістки, які помітно різняться за класом, тому несподіванок майже не сталося. Хоча, на радість господарям, шведка Камлінг сенсаційно програла туркені Кемре Їлдіз — 0,5:1,5.

Меншими, але не приємними для українців сюрпризами стали втрати двох вищих за рейтингом майстринь. Досвідчена одеситка Наталія Жукова (2447), котра в цьому році отримала звання гросмейстера, відстояла чорними фігурами нічию в дуелі з росіянкою Мариною Романко (2414), але програла партію білими. А харків’янка Ганна Ушеніна (2460) у додаткових партіях поступилася китаянці Квіан Хуан (2402) — 1,5:2,5.

Натомість не підкачали решта українок. Чемпіонка світу з бліцу Лагно засмутила туркеню Кубру Озтюрк (1,5:0,5), а Марія Музичук — перуанку Дейсі Корі (2:0).