Своїх не здають?

02.12.2010

На думку глави держави, Верховна Рада перевищила свої повноваження: відповідно до Конституції України, парламент не наділений повноваженнями приймати рішення про повернення об’єктів у державну власність. «Пропоную Закон України «Про повернення у державну власність цілісного майнового комплексу ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» відхилити як такий, що прийнятий Верховною Радою України всупереч Конституції України», — йдеться в заяві Президента.

На думку Януковича, прийнятий закон суперечить конституційним нормам примусового відчуження об’єктів права приватної власності, яке можливе лише за умови попереднього і повного відшкодування власникові їх вартості. Повернення без попередньої оплати можливе тільки за умов воєнного чи надзвичайного стану.

Напередодні вето заступник міністра промполітики Віталій Немилостивий також заявив, що не бачить механізму повернення Херсонського машинобудівного заводу в державну власність.

Як уже повідомляла «УМ», 4 листопада Верховна Рада з подачі Компартії прийняла у другому читанні рішення про повернення в державну власність ТОВ «Херсонський машинобудівний завод» (ХМЗ), що належить керівнику Білоцерківської міської організації Партії регіонів Олександру Олійнику. Як зазначила депутат від Комуністичної партії Катерина Самойлик, це було необхідно зробити «у зв’язку iз суспільною необхідністю та з метою захисту інтересів держави і трудових прав працівників».

Вiдтак «губернатор» Херсонщини Микола Костяк почав будувати грандіозні плани щодо перетворення ХМЗ у холдинг, який приносив би прибуток області. А ось «регіонал» Олександр Олійник завалив секретаріат Президента листами з вимогами «не заважати нормально працювати». Голова ТОВ «ХМЗ» у своєму зверненні до Віктора Януковича назвав повернення заводу у держвласність спробою рейдерського захоплення підприємства та змовою зацікавлених у майні підприємства осіб.

До слова, невирішеним залишилося питання про те, де в бюджеті України знайти ще додаткові 30 мільйонів гривень, щоб оплатити борги, що накопичилися за підприємством. Ще в жовтні поточного року господарський суд Донецької області почав розгляд справи за позовом державної податкової інспекції у Херсоні про банкрутство ТОВ «ХМЗ».

Незважаючи на такий перебіг подій, облдержадміністрація все ж сподiвається повернути завод у держвласність. Як розповів «УМ» перший заступник «губернатора» Херсонської області В’ячеслав Білий, це питання ще буде лобіюватися в уряді та парламенті. «Ми не виключали, що Президент накладе вето на прийнятий Верховною Радою закон. Тому маємо інший варіант розвитку заводу, — сказав Білий. — У нас в облдержадміністрації не чиновників не вистачає, а слідчих. Тут слідчі повинні розбиратися, що там на ХМЗ коїться». У той же час заступник «губернатора» ухилився від конкретики про новий план розвитку ХМЗ, пояснивши, що цей план буде презентовано пізніше.