Кількість і Я.кість

02.12.2010
Кількість і Я.кість

В Астані Президент України перетнувся і з главою Держдепу США Хілларі Клінтон. (Фото Рейтер.)

Президент України вчора в Астані брав участь у саміті Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Прес–служба глави держави була завантажена роботою по саму зав’язку. Адже Віктор Янукович за порівняно короткий час перебування в Астані спромігся провести купу так званих двосторонніх зустрічей. Інтернет–сторінка Банкової рябіла від кількості повідомлень про спіткання Януковича з колегами. Хоча якість, очевидно, була «не дуже»...

Зокрема, Янукович зустрівся із Генеральним секретарем ОБСЄ Марком Перреном де Брішамбо, Генсеком ООН Пан Гі Муном, президентом Євробанку реконструкції та розвитку Томасом Міровом, президентами Білорусі Олександром Лукашенком, Болгарії — Георгієм Пирвановим, прем’єром Нідерландів Марком Рютте тощо.

Під час зустрічі з Генсеком ОБСЄ Янукович сказав, що Україна почала готуватися до головування в цій організації вже зараз. «У 2012 році наша держава прийматиме у себе фінальну частину чемпіонату Європи з футболу. І та інфраструктура, яка готується під цю подію, може бути використана для заходів ОБСЄ», — запевнив пана де Брішамбо український Президент. Нагадаємо, Україна заступить на пост голови в ОБСЄ у 2013 році.

Під час виступу на відкритті саміту Віктор Янукович провадив улюблену геополітичну «пісню» — про спільний простір безпеки в Європі та позаблоковий статус України. «Україна розглядає ОБСЄ як унікальну платформу для діалогу зі створення спільного простору рівної і неподільної безпеки. Простору, де конфлікти вирішуються винятково мирним шляхом на засадах міжнародного права. Простору, в якому позаблокові держави та країни, що добровільно позбулися ядерної зброї, мають надійні гарантії безпеки», — заявив Янукович.

У цьому контексті глава держави зазначив, що найбільший виклик для ОБСЄ — неврегульовані конфлікти. «Ми виступаємо за пошук взаємоприйнятних рішень існуючих конфліктів у регіоні Організації на основі норм та принципів міжнародного права, зокрема, поваги до суверенітету та територіальної цілісності держав», — зазначив В.Я. Тим самим він фактично підтвердив і цілісність Грузії, що не вигідно Москві.

Промова Януковича сподобалася Маркові Перрену де Брішамбо. «Ваш ранковий виступ на саміті в Астані вже був виступом лідера країни, яка головуватиме в ОБСЄ. Він був всеосяжним і амбіційним», — зізнався французький генсек Януковичу.

Під час розмови із Олександром Лукашенком лідер Партії регіонів побажав «бацькові» перемоги на президентських виборах. «Українці за вас будуть переживати не менше, ніж ваші друзі у Білорусі», — чомусь «розписався» за всіх Янукович.

Прем’єра Нідерландів Марка Рютте Янукович запросив із візитом в Україну — «у зручний час», «але краще, коли буде гарна погода». Генсека ООН Віктор Федорович побачить у квітні — той погодився приїхати на заходи з нагоди 25–річчя трагедії на Чорнобильській АЕС. А в розмові з болгарським колегою Пирвановим Янукович висловився за пожвавлення міждержавного діалогу, бо між нашими країнами існує «нерозривний зв’язок».

 

МІСІЯ

Саміт ОБСЄ проводиться вперше за останні 11 років. Казахстану, який головував у поважній організації першим зі всіх країн пострадянського простору, випала особлива честь. Не зважаючи на це, демократична спільнота має низку зауважень щодо дотримання прав людини в азійській країні. «Протягом року, що минає, як голова ОБСЄ Казахстан продемонстрував лідерство та прихильність до миру і стабільності у Киргизстані та інших регіонах, — заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у коментарі «Радіо Свобода». — Казахстан є одним із важливих партнерів ООН і здійснює вагомий соціальний та економічний розвиток. Я щиро сподіваюся, що Казахстан також здійснить поступ у дотриманні прав людини».

Сьогодні, в заключний день роботи саміту, ОБСЄ має ухвалити підсумкову заяву. Багато лідерів висловили переконання, що ОБСЄ має трансформуватися. Зокрема, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв переконаний, що Організація мусить оновитися й приділяти більшу увагу попередженню конфліктів, а також економіці. А державний секретар США Гілларі Клінтон закликала світових лідерів активніше підтримувати ОБСЄ, узгодивши конкретний план дій для зміцнення безпеки в усьому світі. Також пані Клінтон вважає, що ОБСЄ має робити більше справ для захисту прав людини в усьому світі. І це за два роки до 2013–го мав би почути Янукович: адже поки що Україна далеко не в лідерах за рівнем свобод...