Терміново потрібні новосели!

02.12.2010

На оголошення державних чиновників вступати до лав пільгової програми «Доступне житло» відгукнулося значно менше охочих, ніж сподівалися. Збентежений виконавець — Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву — навіть провів з цього приводу прес–конференцію. «Сьогодні учасниками програми стали 256 сімей. Документи ще 434 претендентів нині перебувають на стадії розгляду. На ці потреби вже використано 39 млн. гривень, які виділила держава. До кінця року залишається небагато часу, а всього у нашій програмі можуть взяти участь до 800 сімей», — заявив голова правління держфонду Леонід Рисухін.

Нагадаємо, що «Доступне житло» — реалізація передвиборчих обіцянок нинішнього Президента — розраховане на найближчі сім років. Перша інвестиція Кабміну — 100 млн. гривень. Проте освоїти її поки що не вдається. З одного боку, через стагнацію будівельної сфери та прогнози подешевлення вартості житла упродовж усього наступного року. З іншого боку, умови участі у програмі є надто суворими. Так, держава надає тільки 30% субсидії від нормативної вартості за квадратний метр площі. Громадяни сплачують решту 70% вартості квартири та, якщо вони хочуть більше квадратних метрів, ніж їм належить за нормами, то мусять заплатити за «надмірну» площу за ринковими цінами. До того ж, аби зареєструватися, людина має бути зареєстрованою у державній черзі на поліпшення житлових умов.

«Ми, звичайно, розуміємо, що знайти 70 відсотків вартості квартири нині досить важко, — зізнається пан Рисухін. — Тому домовилися з «Ощадбанком» про можливість отримати для наших позичальників двадцятирічний кредит під трохи вигідніші умови, ніж ринкові, — 16%. Банк зарезервував для цієї мети 130 млн. гривень. Щоправда, ситуацію ускладнює той факт, що державний банк не приймає майнові гарантії для забезпечення кредиту».

Пощастило тим кандидатам в учасники програми, які мешкають у столиці. Київська мерія відшкодовує частину коштів, які мав би сплатити позичальник. «Для них виходить не 70х30, а навіть 50х50», — додав Рисухін.

Помешкання для учасників програми споруджують 40 компаній–забудовників, які мають об’єкти зі ступенем готовності понад 70% у 17 областях. «Найактивніше будують «Доступне житло» у Києві, Львівській, Полтавській та Чернігівській областях», — сказав чиновник. Щоправда, з деякими об’єктами, за які відповідає фонд і які споруджені за соціальними програмами, не все гаразд. Напередодні по одному з телеканалів показали сюжет, коли у новобудові в Бучі люди вже рік живуть без опалення, гарячої води, світла. Леонід Рисухін проблему визнав. «Таких будинків є кілька, не тільки в Бучі», — самокритично визнав він і назвав винним колишнє керівництво фонду. При цьому запевнив, що проблему новоселів вони намагаються розв’язати. А щоби подібні негаразди не виникали у майбутньому, фахівці фонду значно прискіпливіше підходитимуть до вибору земельних ділянок. «Аби до них були підведені комунікації, а також аби виділення цих ділянок не обумовлювалося додатковими умовами з боку місцевих органів влади», — визнав Рисухін та запевнив, що додаткове фінансування з бюджету значно полегшить їхню роботу.