НОВИНИ ПЛЮС

01.12.2010

Закон про доступ до публічної інформації зрушив із місця

Учора Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про забезпечення доступу до публічної інформації («за» — 344 депутати). Це сталося після того, як представники більшості й опозиції узгодили остаточну редакцію проекту. Учора ж парламентарії вирішили розглянути цей законопроект, на якому наполягають журналістська громадськість, опозиція і Європа, у другому читанні на наступному сесійному тижні за скороченою процедурою.

«Регіонал» іде на «регіонала»

Депутат від Партії регіонів Ігор Плохой вимагає об’єднати два парламентські комітети — з питань правової політики та з питань правосуддя. Підстав для цього, за словами Плохого, дві. Перша — діяльність Комітету ВР iз питань правосуддя, який очолює «регіонал» Сергій Ківалов, спрямована на реалізацію останнім «своїх корупційних діянь». «Крім того, впровадження судової реформи в Україні згідно з рекомендаціями Ради Європи та Венеціанської комісії об’єктивно знімає з Комітету з питань правосуддя повноваження, пов’язані з призначенням суддів, та декларує роль парламенту в цьому питанні як церемоніальну», — йдеться у пояснювальній записці до проекту. Відтак Плохой вважає, що доцільно приєднати комітет Ківалова до комітету БЮТівця Сергія Міщенка. Також «регіонал» звернувся до суддів iз проханням повідомити його про факти тиску з боку Ківалова щодо ухвалення незаконних рішень.

Ще один «свободівець» на чолі облради

Учора на першій сесії новообраної Львівської обласної ради головою обрали 38–річного Олега Панькевича — націоналіста, представника ВО «Свобода», заступника голови партії. За це проголосував 71 зі 116 депутатів.

Турчинов знову був на допиті

Колишній перший віце–прем’єр Олександр Турчинов учора дав свідчення в Головному управлінні Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ. Його допитували у справі, порушеній за фактом нецільового використання попереднім Каб­міном коштів від продажу квот на викиди парникових газів за Кіотським протоколом.