«Зима. Спортсмени, торжествуючи...»

01.12.2010
«Зима. Спортсмени, торжествуючи...»

На першому етапі Кубка світу в Куусамо українці і взяли черговий урок у провідних стрибунів з трампліна. (Фото Рейтер.)

Із наближенням зими поступово йдуть на канікули або ховаються під дах літні види спорту, а на перші рядки спортивних новин виходять повідомлення зі снігових та льодових трас. Уже два–три тижні змагаються представники різних зимових дисциплін, а сьогодні відкриває чотиримісячний сезон, певно, найбільш видовищний вид — біатлон.

 

Їдуть і летять

Минулого уїк–енду справжній фестиваль зимового спорту приймало фінське місто Куусамо. Насиченою була програма другого етапу Кубка світу у лижників, серед яких численною делегацією заявилися українці. Попри те, що тренери постійно пробують в основі збірної нові кадри, гідної заміни досвідченій Валентині Шевченко не знаходиться. Навіть у 35 років броварчанка показала найкращі результати серед співвітчизниць. У гонці на 15 км із масовим стартом Валя фінішувала 18–ю, а в переслідуванні на 10 км вільним стилем піднялася на восьму сходинку. Інші наші лижники розташувалися в протоколі далеченько: Катерина Григоренко — 31–ша, Лада Нестеренко — 49–та, Тетяна Завалій — 54–та, Марина Анцибор — 56–та.

Ще скромніше виступили чоловіки. За підсумками старту на 25 км і переслідування на 15 км Роман Лейбюк виявився аж 59–м, а Мирослав Білосюк і Олексій Швидкий не дісталися фінішу.

Тут же, в Куусамо, провели перший етап Кубка світу і стрибуни з трампліна. Наш Володимир Бощук не пройшов до основного раунду, показавши на трампліні HS142 у кваліфікації 57–й результат, а Віталія Шумбарця взагалі дискваліфікували.

Минулих вихідних відкрили сезон етапом Кубка світу й санники — на трасі поблизу австрійських міст Іннсбрук та Іглз. І тут українці зірок із неба не хапали, розташувавшись далеко від п’єдесталу. Марина Галайджян і Анастасія Полуситок, які прийшли на зміну ветеранам Лілії Лудан і Наталії Якушенко, приїхали на 26–те та 34–те місця відповідно. У чоловіків Андрій Кісь і Олександр Оболончик посідають у рейтингу 37–й і 40–й рядки.

Пристрілялися

Після майже піврічної підготовки сьогодні вийдуть на трасу офіційних змагань елітні біатлоністи. Сезон у них традиційно складається з дев’яти етапів Кубка світу. Перший — у шведському Естерсунді, останній — в Осло. Примітно, що одразу два змагання відбудуться у США. Чемпіонат світу 2011 року на початку березня прийматиме Ханти–Мансійськ.

Після не надто вдалої Олімпіади –2010 у Ванкувері керівництво Федерації біатлону України зробило певні висновки й довірило готувати збірну до нового сезону досвідченому Василеві Карленку. Свого часу він тренував нашу уславлену біатлоністку Надію Бєлову, яка останніми роками вже сама працювала зі збірною Польщі.

Суттєвих змін у складі «синьо–жовтих» не відбулося — фактично до команди приєдналася лише росіянка Наталія Бурдига. Щоправда, поки вона не отримала дозволу виступати за Україну, тому тренується за рахунок власних спонсорів. Тож у заявці на перший етап Кубка світу бачимо знайомі всі обличчя. Попередньо у списку значилося 12 біатлоністів: Андрій Дериземля, Сергій Седнєв, Олександр Біланенко, Роман Прима, Олег Бережний, Сергій Семенов — у чоловіків, Оксана Хвостенко, Віта й Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Інна Супрун і Людмила Писаренко — у жінок. Але після «друголігового» Кубка Міжнародної федерації біатлону, що відбувся наприкінці листопада в норвезькому Бейтостолені, за порадою наставника резервістів Миколи Зоца, до «основи» додали колишнього лижника Олександра Батюка. Надихнули на це його шостий і 12–й час у двох спринтерських гонках.

Жіноча збірна тим часом провела у Швеції контрольне тренування. Виграла його з «чистою» стрільбою Підгрушна, другою була Бурдига, а от Хвостенко в день свого 33–річчя фінішувала лише шостою. Як відомо, цей сезон стане для досвідченої чернігівки останнім у кар’єрі.

Дещо налякала спортсменів в Естерсунді кишкова інфекція, про яку розповіли на зібранні керівників команд і яка вибила зі змагань декотрих спортсменів. На це Карленко відповів із гумором: «Ми живемо на околиці Естерсунда, а сюди ця тварюка ще не дошкутильгала. Сподіваюся, наше українське здоров’я нас не підведе».

Також хвороба, але іншого характеру, не дозволить виступити на першому етапі зірковій німкені Магдалені Нойнер.