Нова хвиля «рулить»

01.12.2010
Нова хвиля «рулить»

Спринтер Андрій Говоров на чемпіонаті Європи на «короткій воді» встановив два національні рекорди. (Фото Daylife.com.)

Зміна поколінь — процес складний, часом болісний, тривалий і, зазвичай, непередбачуваний. Аби в Україні з’явилося нове покоління чемпіонів, знадобилося два роки. Наприкінці 2008–го, після провалу наших плавців на Пекінській олімпіаді, збірну очолив порівняно молодий амбітний тренер — Сергій Бондар. Із початком своєї діяльності біля керма «синьо–жовтої» команди Сергій Володимирович започаткував програму «Нова хвиля», спрямовану на пошук юних талантів. Із 70 спортсменів, яких він запрошував на збори, відібрано три десятки найбільш обдарованих юніорів, на яких і було зроблено ставку. При цьому реформатор відмовився від послуг старого покоління тренерів.

Поки юніори кружляли по світу, збираючи нагороди змагань у своїх вікових категоріях, доросла збірна на планетарних та континентальних форумах демонструвала свою безпорадність. Серпневий чемпіонат Європи, на якому українці вкотре залишилися без медалей, схоже, став днем прощання зі старими виконавцями та днем народження нового колективу — команди високих здобутків. «На основі останніх результатів я прийняв рішення про формування нового складу, до якого увійшли всі переможці юніорського чемпіонату Європи та фіналісти дорослої європейської першості. Якщо нас підтримає спортивне міністерство, то, щоб було зрозуміло, ітиметься про народження нових Яни Клочкової, Дениса Силантьєва та Андрія Сердинова», — так Сергій Бондар прокоментував «УМ» свої останні кадрові рішення. — Світова практика показує, що 16—18 років — це оптимальний вік для переходу юніорів на вищий змагальний рівень. До того ж результати нашої нової генерації вже давно перекрили показники їхніх старших колег. Це, власне, й підтвердив чемпіонат Європи на короткій воді».

Прикметно, що середній вік української збірної, яка минулого тижня в Ейндховені здобула п’ять нагород, був найменшим поміж команд–учасниць, а єдина наша золота медалістка Дарина Зевіна стала наймолодшою чемпіонкою змагань. Нагадаємо, що 16–річна киянка здобула «золото» на дистанції 100 м на спині та «бронзу» на 200–метрівці.

«Спринт — поки що не наша дисципліна. Зараз Дарині просто не вистачає моці, аби змагатися із дорослими спортсменами», — так особистий тренер чемпіонки Юрій Зевін пояснює причини шостого місця доньки на 50 метрах.

А от 18–річний Андрій Говоров таких проблем не має. Вихованець Костянтина Карташова на спринтерських дистанціях (50 м кролем і батерфляєм), де завжди величезна конкуренція, здобув срібну і бронзову нагороди, оновивши національні рекорди. Цікаво, що на такі результати тренер дніпропетровця навіть не сподівався. «Максимальних завдань перед Андрієм я не ставив. Планували поборотися за фінал. А те, що він здобув одразу дві нагороди — результат дитячої безпосередності, «безшабашності» та безстрашності. Саме ці якості дозволили Андрієві затямити головне правило: пливе той, хто в костюмі, а не костюм», — розмірковує Карташов.

В атмосфері сміху, ігор, анекдотів та веселощів, про що не так давно розповідала в інтерв’ю «УМ» Дарина Зевіна, і відбувається спілкування нового покоління вітчизняних плавців. «У такому складі хлопці й дівчата їздять на змагання вже два роки. Це дружний колектив, який просто робить свою справу. Хоча в нас не командний вид спорту — тут кожен працює сам за себе, однак жодних проблем у спілкуванні немає», — розповідає «УМ» Юрій Зевін.

Наступним стартом, де тестуватимуть сили та набиратимуться змагального досвіду наші молоді плавці, стане грудневий чемпіонат світу на «короткій воді» в Дубаї. Як розповів Сергій Бондар, до ОАЕ повезуть чотирьох — Зевіну, Говорова, Фролова та Борисика, який намагається повернутися на попередній рівень після серйозної травми спини.