НЬЮЗРУМ

30.11.2010

«Країна мрій»: від Романа до Йордана

Олег Скрипка як засновник та ідеолог «Країни мрій» не зациклюється на літньому етно–фестивалі на Співочому полі, він уже охопив фестивальним дійством увесь календарно–обрядовий рік. Наразі оргкомітет КМ повідомляє, що 1 грудня в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» відбудеться презентація Третього зимового фестивалю «Країна мрій Різдвяна», який на території селища триватиме з 8 грудня до 19 січня. На Різдво і старий Новий рік бандурист Тарас Компаніченко «очолить» обряди «Маланки та Василя» і Різдвяний вертеп, Сашко Лірник спілкуватиметься з дітьми в рамках свята Святого Миколая і покаже їм обряд «Кози», щедруватимуть і колядуватимуть у Мамаєвій Слободі також Олег Скрипка і Тарас Чубай. 19 січня в ополонці виріжуть хрест і спалять дідуха, що означатиме кінець зимовим святам.

На презентації фестивалю Олег Скрипка представить свою нову роботу — прем’єру кліпу «Щедрик». Відома на весь світ обробка Миколи Леонтовича тепер прозвучить в інтерпретації лідера ВВ, а різдвяне відео для неї зробив лауреат Берлінале, мультиплікатор Степан Коваль у форматі пластилінової 3D–анімації. На створення кліпу пішло 150 кг пластиліну, 100 кг солі та 5 місяців роботи.

Ще один приз для Муратової

На Міжнародному фестивалі для дітей і юнацтва, який проходив у Єревані, фільм української режисерки Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» отримав спеціальний приз Спілки кінематографістів Вірменії «Анаїт», повідомляє прес–служба SOTA Cinema Group. Гран–прі кінофестивалю отримала анімаційна стрічка російського мультиплікатора Гаррі Бардіна «Гидке каченя», дитяче журі назвало найкращим повнометражним фільмом роботу голландського режисера Пітера Вергоффа «Лист королю», а доросле — картину Іфи Ісфансії(Індонезія) «Гаруда в моєму серці». Фестиваль, організований Фондом Ролана Бикова, був доволі представницьким — в конкурсі показали 81 фільм із 27 країн світу.

Новорічне кіно: експрес–метод від Оксани Байрак

Режисерка Оксана Байрак, яка щороку знімає по новорічному телемуві, цього року спохопилася із запізненням — зйомки нової ліричної комедії «Зимовий сон» Film.UA та Studio Bayrak почали 25 листопада. А ще ж треба це кіно продати «провідним телеканалам України і Росії», як каже режисерка, які верстають свої новорічні сітки програм заздалегідь. У фільмі знімаються Лариса Удовиченко, Андрій Чернишов, Анна Науменко та Ольга Орлова, перші кадри знімали в салоні дизайнерки Катерини Шаховської.