Ані сивина, ані молодість

30.11.2010

Чергова спроба київської команди пробитися до фінального раунду єврокубка обернулася невдачею. І звинувачувати в цьому самих хокеїстів хочеться найменше. Навіть в умовах багатомісячної заборгованості із зарплатні та премій вони діяли як професіонали та зробили в італійській провінції Віченца все, на що нині спроможні. Але для історичного кроку цього виявилося замало.

Континентальний кубок — єдиний клубний турнір, який нині проводить Міжнародна федерація хокею. І нехай за трофей тут змагаються далеко не найсильніші європейські команди, але бажання виграти трофей — величезне. Саме таке завдання поставили керівники «Сокола» гравцям, погрожуючи в іншому випадку розпустити команду.

У кожному матчі в містечку Азіаго на висоті 1000 м над рівнем моря український флагман бився на межі сил, перевершивши навіть очікування завжди критичного тренера Олександра Сеуканда. На диво вдало наші діяли в чисельній більшості, хоча останніми роками це їхня ахіллесова п’ята.

На початку швидкоплинного турніру, в якому розігрували єдину путівку до суперфіналу, кияни протистояли чемпіону Італії, очолюваному легендарною особистістю — 75–річним олімпійським чемпіоном 1980 року у складі збірної США Джоном Херрінгтоном. Гості «Стадіо Одегар» зуміли відіграти відставання в дві шайби, помітно переважили італійців за кидками по воротах, змарнували кілька голевих моментів, але домоглися лише серії булітів. А там щастя було на боці «Азіаго», бо двічі відбита Ігорем Карпенком шайба зрадницьки переповзала лінію воріт.

Навіть невдача в першому матчі залишала непогані шанси на загальний успіх. Але суботня поразка, вже в основний час, від чемпіона Данії перекреслила надії «Сокола». Треба враховувати, що на гру із клубом «Сендерйюск» із міста Воєнс не вийшов травмований Валентин Олецький, а Роман Сальников у дебюті зустрічі отримав сумнівне вилучення до кінця матчу. Замінили досвідчених форвардів Павло Легачов і Микита Буценко. Однак молодим не вдалося врятувати гру.

Прикметно, що в дуелях із данцями і наступного дня — з румунами найкращими в лавах українців визнавали 36–річного Вадима Шахрайчука та 40–річного Віталія Литвиненка. Завершальна перемога над провідним румунським клубом із міста Меркурія–Чук лише підсолодила гірку пілюлю загального фіаско киян.

Віце–президент «Сокола» Сергій Корабльов уже заявив, що керівництво клубу розцінює виступ в Азіаго як невдалий і збирається зробити певні оргвисновки. Причому стосуватимуться вони не лише гравців, а й адміністративного штабу. Наразі ж хокеїстам треба повертатися до чемпіонату Білорусі — завтра кияни прийматимуть у Броварах «Вітебськ».

 

ТАБЛО

Континентальний кубок. Півфінальний раунд. Група Е (Італія, 26–28 листопада)

1–й тур. «Азіаго» (Італія) — «Сокіл» (Київ) — 4:3 Б (1:0, 2:1, 0:2; Хенріх, 19, 40 (більш.); Вігіланте, 37; — Шахрайчук, 38 (більш.); Цируль, 47 (більш.); Яковенко, 52), «Сендерйюск Воєнс» (Данія) — «Меркуря–Чук» (Румунія) — 5:3.

2–й тур. «Сендерйюск» — «Сокіл» — 3:2 (0:0, 1:2, 2:0; Сторм, 31 (більш.); Франк, 49; ван Баллегуй, 51 — Шахрайчук, 27 (більш.), 36 (більш.)), «Азіаго» — «Меркуря–Чук» — 6:1.

3–й тур. «Сокіл» — «Меркуря–Чук» — 7:4 (2:1, 3:0, 2:3; Сальников, Литвиненко, С. Черненко, Благий, Буценко, Срюбко, Матвійчук), «Азіаго» — «Сендерйюск воєнс» — 3:4 Б.

Підсумкове становище: «Сендерйюск» — 8, «Азіаго» — 6, «Сокіл» — 4, «Меркуря Чук» — 0.

* * *

Чемпіонат України. Матчі 11–го туру. «Поділ» — «Білий барс» — 6:2, «Компаньйон» — «Харків» — 5:0.

Турнірне становище після 9 матчів: «Донбас» — 24, «Харків» — 21, «Сокіл» — 18, «Компаньйон» — 18 (10), «Поділ» — 12 (10), «Білий барс» — 6 (10), «Ворони» — 0.

* * *

НХЛ. «Нешвілл» — «Рейнджерз» — 1:2 Б (Федотенко «Р» — 15 хв., 1 кидок, «0», 2 хв. штр.), «Лос–Анджелес» — «Чикаго» — 1:2, «Флорида» — «Рейнджерз» — 0:3 (Федотенко — 14 хв., 2 кидки, «0»).