А ІНШІ ЯК?

25.11.2010
А ІНШІ ЯК?

Андрій Дикань пропускає перший м’яч від «Марселя». (Фото Рейтер.)

Скандалом закінчився вівторковий матч Суперліги в Амстердамі. «Аякс», який не пустив до групового турніру київське «Динамо», був абсолютно безпорадним у суперництві з «Реалом». До результату гри жодних питань не виникло, а ось до футболістів іспанського гранда — так. Уже виграючи з рахунком 4:0, окремі мадридці на останніх хвилинах показово й нахабно затягували час — цим «відзначилися» Хаві Алонсо та Серхіо Рамос. Арбітр видав їм по «гірчичнику», і для кожного з покараних це була друга жовта картка в матчі та третя — в турнірі. Відтак, згідно з регламентом, Алонсо й Рамос мають отримати дискваліфікацію на заключну гру в групі — з «Осером», результат якої для «вершкових» уже не має значення. Зате навесні, у відповідальних поєдинках «плей–оф», над обома гравцями вже не тяжітиме дамоклів меч нових дискваліфікацій. Іспанська газета «Марка» з’ясувала, що вказівку не вводити м’яч у гру Рамосові й Алонсо передав тренер Жозе Моуріньйо через запасного воротаря Дудека й основного — Касільяса. Експерти й пересічні любителі футболу вважають це явним порушенням принципів «фейр плей». Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», дисциплінарний комітет УЄФА має намір вивчити звіт судді Крейга Томпсона із Шотландії, перш ніж накладати на порушників одноматчеву дискваліфікацію.

Крім «Реалу», ще одним достроковим «вихідцем» із цієї групи G став «Мілан», який також здобув «суху» перемогу на виїзді. В Осері все вирішили два чудові «постріли» «червоно–чорних» у другому таймі: Златан Ібрагімович відзначився ударом з–за меж штрафного майданчика, а Роналдіньйо вдався гарний обвідний удар уже на компенсованих хвилинах.

Однаково невдало закінчили вівторкові матчі в Лізі чемпіонів команди двох українців, що виступають за кордоном. Утім розчарування спартаківця Андрія Диканя та баварця Анатолія Тимощука вельми різнилися. «Спартак» із «Марселем» розігрували другу путівку до наступного раунду від групи F. Домашня перемога віддала б прохідне місце москвичам, але навіть нічия залишала їм непогані шанси для продовження боротьби в турнірі. Однак французи в «Лужниках» невпинно атакували, наче «двожильні», і сповна поквиталися за домашню поразку в першому колі. Український голкіпер «спартачів», якого днями назвали найкращим гравцем цієї позиції в російській прем’єр–лізі, пропустив тричі, але винні в цьому насамперед оборонці. Один із голів — на рахунку колишнього нападника «Шахтаря» Брандао. Відтак «Марсель» достроково виходить до раунду «плей–оф», а «Спартак» почне новий рік у Лізі Європи.

У цьому квартеті «Жиліна» була близька до того, аби відібрати очки в резервного складу «Челсі». Однак лондонці, навіть не маючи турнірної мотивації, на останніх хвилинах таки вирвали перемогу і залишили словаків із нулем — таким самим круглим, як і в «Партизана».

А поразці «Баварії» в Римі більше засмутилися «Базель» і «Клуж», ніж власне німці. Команда Анатолія Тимощука теж іще в попередньому турі забезпечила собі вихід до 1/8 фіналу. І позавчора мюнхенці почали активно — Маріо Гомес забив свій п’ятий і шостий м’ячі в цьому розіграші Суперліги, відтак він лише на один точний удар відстав від «інтериста» Самуеля Ето’О. Але «Рома» продовжувала тиснути і скористалася розслабленістю гостей після перерви, коли тричі пробила юного німецького воротаря–дебютанта Томаса Крафта (він ще й «привіз» пенальті та заробив жовту картку за цей фол). Уже звично увесь матч за «Баварію» на позиції опорника відіграв Тимощук, щоправда, українець часто програвав змагання у швидкості Менезу й Вучиничу.