Роль дебюту в історії

25.11.2010
Роль дебюту в історії

Партнери по «Шахті» вітають 21–річного Тараса Степаненка з першим голом. (Фото Рейтер.)

Схоже, навряд чи щось завадить чемпіону України вперше за 11 років пробитися до «плей–оф» найпрестижнішого клубного турніру Європи. «Шахтарю» таке не вдавалося ще ніколи досі, а «Динамо» востаннє починало весну в Лізі чемпіонів ще за часів Лобановського. Зняти всі питання «гірники» могли вже позавчора в протистоянні з «Партизаном». Своє завдання вони виконали, але от англійський гранд, «Арсенал», програв у Бразі другий матч Суперліги поспіль, залишивши інтригу до останнього туру. Команда Арсена Венгера знову продемонструвала проблеми в грі на виїзді, що не дозволяє їй здобувати трофеї, постійно фігуруючи серед фаворитів.

Утім навряд чи хтось сумнівається в тому, що через два тижні лондонці на власному стадіоні здолають «партизанів»–аутсайдерів. Та й «Шахтарю», щоб посісти другий рядок таблиці, достатньо не програти «Бразі» з різницею більше трьох м’ячів. Але, звісно, про таке в «помаранчево–чорному» таборі ніхто й не думає — оформити путівку до 1/8 фіналу на «Донбас–арені», де «гірники» ще ніколи не програвали, хочеться красиво. Та навіть нічия в зустрічі з португальцями гарантує «Шахті» збереження першого місця в групі.

Позавчора ввечері в Белграді «гірники» відчули певні проблеми в першому таймі. Але клас команди в тому й полягає, щоб гнути свою лінію і демонструвати стабільну гру впродовж усього матчу. Серби ж виплеснули емоції й сили до перерви, кілька разів змусивши Андрія П’ятова похвилюватися. Навіть за підсумками всієї зустрічі статистика ударів виявилася кращою в господарів — 15 проти 8 загалом і 6 проти 5 — у площину. Гості в перші 45 хвилин заявили про себе лише «пострілами» Олексія Гая й Тараса Степаненка.

Степаненко, який заміняв на позиції опорного хавбека дискваліфікованого Гюбшмана, у своєму дебютному матчі в Лізі чемпіонів таки забив — у другому таймі він вгатив м’яч під поперечину після розіграшу кутового. А за три хвилини до того — так би мовити, для повноти дебюту — 21–річний півзахисник молодіжної збірної України отримав і першу жовту картку. Нагадаємо, що минулого тижня Тарас уперше зіграв і за головну «синьо–жовту» команду проти швейцарців. Про важливу роль молодих виконавців у командних побудовах згадав на післяматчевій прес–конференції й Луческу.

Другий гол донеччан у ворота «Партизана» нагадав переможну комбінацію «Шахтаря» в минулорічному фіналі Кубка УЄФА. Жадсон, визнаний сайтом УЄФА найкращим гравцем двобою, сходу переправив м’яч у ворота після прострілу з флангу. Цей гол виявився 1600–м для команди в усіх турнірах за часи незалежності. А ще невдовзі рахунок довів до непристойного бразилець із хорватським паспортом Едуардо. Він вийшов на заміну й відзначився голом уже в третьому матчі поспіль.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Для нас складним був перший тайм — «Партизан» пресингував ще на нашій половині поля. Тому ми казали хлопцям, що треба довше контролювати м’яч, аби суперник втомився, відбираючи його. Зрештою різниця в техніці й швидкості далася взнаки по перерві — суперник не спромігся витримати запропонований нами темп. Вважаю, в цьому сезоні «Шахтар» виступає дуже добре, поєднуючи успішні результати й видовищну гру.

Александар Станоєвич,
головний тренер «Партизана»:

— «Шахтар» продемонстрував свій клас і заслужив перемогу з тієї простої причини, що грав краще. До 55–ї хвилини ми діяли на рівних, але потім суперник додав, і відкритим залишалося тільки питання, скільки ж голів нам заб’ють. Поточна кампанія стала для нас чудовим уроком — для Ліги чемпіонів потрібні більш кваліфіковані гравці.

Тарас Степаненко,
півзахисник «Шахтаря»:

— Луческу попереджав, що вдома «Партизан» діє агресивно. Так і вийшло — суперники понеслися вперед і створили кілька напівмоментів. Але потім ми повністю взяли гру під свій контроль і забили три голи. Коли я відзначався, м’яч відскочив від захисника, й мені залишалося лише спрямувати «снаряд» у сітку.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 5–й тур (матчі вівторка)

Група Н

«Брага» (Португалія) — «Арсенал» (Англія) — 2:0 (Матеуш, 83, 90+3)

«Партизан» (Сербія) — «Шахтар» (Україна) — 0:3

Голи: Степаненко, 52; Жадсон, 59; Едуардо, 68

«Партизан»: Стойкович, Крстаїч, Смілянич, Стеванович, Лазевськи, Петрович (М. Камара, 64), Клео, Морейра (Давидов, 73), Йованович, Ілич (Ілієв, 84), Бабович

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Ракицький, Рац, Степаненко, Жадсон (Тейшейра, 75), Вілліан, Гай (Віценець, 74), Коста (Едуардо, 62), Л. Адріано

Попередження: Смілянич, 39; Бабович, 40; Ілич, 83 — Гай, 32; Степаненко, 48; Чигринський, 67

Суддя — Де Блекере (Бельгія)

Белград, стадіон «Партизан», 30 тисяч глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 5 4 0 1 10–6 12

2. «Арсенал» 5 3 0 2 15–6 9

3. «Брага» 5 3 0 2 5–9 9

4. «Партизан» 5 0 0 5 1–10 0

Група Е

«Рома» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:2 (Бор’єлло, 49; Де Россі, 81; Тотті, 84 (пен.) — Гомес, 33, 39), «Базель» (Швейцарія) — «Клуж» (Румунія) — 1:0 (Альмерарес, 15; вилучення: Пікколо, 88 («К»))

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Рома» — 9, «Базель» — 6, «Клуж» — 3.

Група F

«Спартак» (М, Росія) — «Марсель» (Франція) — 0:3 (Вальбуена, 18; Ремі, 54; Брандао, 68; вилучення: Веллітон, 64 («С»)), «Челсі» (Англія) — «Жиліна» (Словаччина) — 2:1 (Старрідж, 51; Малуда, 86 — Бабатунде, 19)

Турнірне становище: «Челсі» — 15, «Марсель» — 9, «Спартак» — 6, «Жиліна» — 0.

Група G

«Аякс» (Голландія) — «Реал» (Іспанія) — 0:4 (Бензема, 36; Арбелоа, 44; К. Роналдо, 70, 81 (пен.); вилучення: Алонсо, 87; Рамос, 90+1 (усі — «Р»)), «Осер» (Франція) — «Мілан» (Італія) — 0:2 (Ібрагімович, 64; Роналдіньйо, 90+1)

Турнірне становище: «Реал» — 13, «Мілан» — 8, «Аякс» — 4, «Осер» — 3.