Перше побачення – в Броварах

20.11.2010
Перше побачення – в Броварах

Переможницями наразі останнього «Кубка Турчина», який проходив у 2007 році, стала збірна України. (Фото з архіву «УМ».)

Одним із перших пунктів передвиборчої програми нинішнього президента Федерації гандболу України Валерія Третьякова було відродження міжнародного турніру «Кубок Турчина». Нагадаємо, що востаннє ці змагання проводили три роки тому. У 2008–му на заваді організаторам стала фінансова криза, через рік уже «епідемія свинячого грипу» далася взнаки. Але цього разу, схоже, вже ніщо не скасує турнір жіночих збірних, який із 1995–го є спортивним меморіалом легендарного тренера Ігоря Євдокимовича Турчина.

При цьому змагання змінює прописку. Через рекон­струкцію постійного місця проведення турніру — столичного Палацу спорту — гандболістки 23–25 листопада гратимуть у Броварах, у залі вищого училища фізичної культури. Національні збірні Литви, Білорусі, Азербайджану та України розіграють почесний трофей, зігравши між собою за коловою системою.

Раніше до столиці України приїздили провідні збірні світу, нині ж, через те, що немає генерального спонсора, до участі змогли залучити лише аутсайдерів континентального гандболу. За винятком господарок, решта команд–учасниць залишилися осторонь фінальної частини першості Європи, яка стартує на початку грудня в Норвегії.

Хай там як, але саме на «Кубок Турчина», який входить до переліку змагань Міжнародної федерації гандболу, з’їдуться найсильніші гандболістки України. «Сподіваюся, що на стартовий поєдинок зможу виставити оптимальний склад. Але наразі до нашого табору ще не прибули 12 гравців, які змагаються у своїх клубах на міжнародній арені», — розповів учора «УМ» головний тренер жіночої збірної Леонід Євтушенко.

За словами Леоніда Макаровича, вперше за півроку йому випала нагода побачити в ділі всіх збірниць. Незважаючи на те, що двері бази в Кончі–Заспі для гравців національної команди відчинилися ще в четвер, ключові виконавці з’являться там не раніше понеділка. «Оскільки можливості для тренувань не буде, вже в ході турніру ми шукатимемо нові сполучення, відновлюватимемо взаєморозуміння між гравцями. Словом, награватимемо склад, хоча й про перемогу не забудемо», — каже Євтушенко.

«Узагалі, це добре, що «Кубок Турчина» відродили. Ці змагання не повинні зникнути зі спортивної мапи. «Кубок Турчина» — це святе», — ділиться думками керманич «синьо–жовтої» команди.

Як і в минулі роки, українська збірна використовує домашній турнір для підготовки до чемпіонату Європи. Після «Кубка Турчина» підопічні Євтушенка ще зіграють міні–турнір в Угорщині за участю господарок та збірної Тунісу, після чого, «підчистивши огріхи та зализавши рани», відправляться на Євро до Норвегії. Там, як сказав «УМ» керманич збірної, головне — для початку, вийти з групи, інакше взагалі немає сенсу їхати на ЧЄ.

 

ДО РЕЧІ

ФГУ подала запит до Міністерства молоді та спорту з пропозицією розглянути питання про присвоєння київському Палацу спорту імені Ігоря Євдокимовича Турчина. Наразі головна крита арена країни реконструюється.