Дві випадкові дірки у швейцарському сирі

19.11.2010
Дві випадкові дірки у швейцарському сирі

У боротьбі за м’яч зі швейцарцями — черговий дебютант національної збірної Микола Морозюк із донецького «Металурга». (Фото Рейтер.)

Свій останній матч у цьому році національна збірна не програла, однак футбол у виконанні команди Юрія Калитвинцева знову залишив неприємний осад. В осінню палітру женевського вечора середи найбільше темних фарб внесли наші захисники разом із голкіпером Андрієм П’ятовим. Під час виконання швейцарцями стандартів вони припустилися простих за футбольною суттю, але складних за наслідками помилок, дозволивши капітану суперників перервати свою тривалу безгольову серію. Наші «креативники» веселковими барвами теж не виблискували: два м’ячі у ворота господарів залетіли всупереч логіці, завдяки везінню та хорошій артилерійській підготовці окремих виконавців.

Головна проблема збірної України, яка найбільше впадала в око, — брак структурованої, цілісної гри. Між футболістами постійно виникали неузгодженість та «конфлікт інтересів». Часом складалося враження, що кожен «синьо–жовтий» виконавець грає у свою, особливу, гру, намагаючись якнайкраще зарекомендувати себе в очах керівництва та гаданого нового наставника. І забувши про те, що футбол — це насамперед командна гра, а склад збірної в цьому матчі вже виглядав як близький до варіанта основного.

Італійський фахівець Марчелло Ліппі, якого «сватають» на посаду головного тренера збірної України, сидів на трибуні «Стад де Женев», але, кажуть, пішов за десять хвилин до закінчення матчу. Невже аж настільки розчарувався?..

 

Склад уже близький
до оптимального, але...

«Цілісності в грі нашої команди сьогодні не було, однак навіть за таких умов можна побачити певний потенціал. Як і в попередніх зустрічах, хлопці дуже старалися. А це налаштовує на краще — процес іде в правильному напрямку, тому прогрес неодмінно настане», — так оцінив дії й майбутнє команди виконувач обов’язків головного тренера Юрій Калитвинцев. Схоже, у збірній вважають, що попереду ще вдосталь часу, аби награти склад, який зможе на рівних конкурувати з європейськими грандами. Проте футбол — це не будівельна галузь і не залишки НСК «Олімпійський», де можна надолужити згаяне за кілька місяців, працюючи в авральному режимі. Справжня команда за місяць, та й за рік, не народжується — вона, як хороше вино, потребує часу, витримки, догляду.

Калитвинцев, змінивши на посаді керманича збірної Мирона Маркевича, пішов на експерименти. У попередніх чотирьох матчах молодий наставник щоразу намагався зіграти новим складом. Ось і позавчора, порівняно з матчем проти бразильців, «основа» отримала одразу сімох нових виконавців, серед яких черговий дебютант — Микола Морозюк із донецького «Металурга» — та тріо «молодих», які раніше перебували в розпорядженні Павла Яковенка в U–21, — Ракицький, Ярмоленко, Коноплянка. Нарешті у стартовому протоколі з’явилися прізвища практично всіх гравців, які, на думку експертів, повинні формувати кістяк збірної. Хіба що не було динамівців Олега Гусєва та Андрія Шевченка, які мають проблеми з відновленням форми. А так — позавчорашній склад був близький до оптимального. І він помітно поступався європейському середнякові, який також перебуває на стадії становлення нового колективу. А що буде в матчах із командами штибу Німеччини, Англії, Іспанії, та навіть Росії?..

Жага реваншу

На поле «Стад де Женев» українську збірну вивели новоявлені, ще безіменні талісмани Євро–2012 та «баварець» Анатолій Тимощук. За відсутності Шеви Тимоха став одноосібним рекордсменом за кількістю проведених ігор у футболці з тризубом — тепер за плечима опорного півзахисника 101 матч. І саме представник «Баварії» вів команду вперед, часто виступав у ролі головного розпасовщика, хоча загалом має реноме руйнівника.

Попри товариський характер поєдинку, господарі, очевидно, прагнули реваншуватися за поразку українцям в 1/8 фіналу світової першості 2006 року. Тоді, нагадаємо, колектив Олега Блохіна після нулів в основний час здобув над швейцарцями історичну перемогу в серії пенальті. Не гаючи часу на розвідку, футболісти взялися шукати щастя біля воріт суперників. Ярослав Ракицький, Олександр Алієв та Євген Коноплянка тестували свої «гармати», здалеку обстрілюючи володіння Вельфлі. Щоправда, впродовж тривалого часу ці удари жодної загрози швейцарському «кіперу» не становили.

А от біля воріт Андрія П’ятова проблеми були «системними». Навряд чи індивідуальна майстерність швейцарських футболістів набагато вища, ніж в українців, проте раз по раз підопічні Калитвинцева порушували правила на своїй половині поля. І кожен «стандарт» у виконанні господарів чаїв небезпеку. Як відомо, рано чи пізно кількість переходить у якість. За п’ять хвилин до перерви нападник «Металіста» Марко Девич, який більшу частину свого ігрового часу провів ближче до оборони, порушив правила на лінії карної зони. М’яч після потужного удару найдосвідченішого гравця збірної Швейцарії Александра Фрая влучив точнісінько в «дев’ятку» воріт П’ятова, який, певно, помилився з вибором позиції. Хай там як, але 31–річний гравець «Базеля» перервав свою десятиматчеву серію без голів.

Знали, але нічого зробити не змогли

Хоч як дивно, але «гол у роздягальню» особливо не вплинув на психологічний стан наших футболістів. Одразу після відпочинку українці відновили «статус кво» — політ шкіряної кулі після удару зі штрафного Олександра Алієва випадково підкоригувала спина Андрія Ярмоленка.

Проте головного висновку під час 15–хвилинного відпочинку «синьо–жовті» не зробили. «Під час «стандартів» потрібно діяти уважніше. Ми самі винні, за такі помилки карають, що суперник і зробив», — так Юрій Калитвинцев проаналізував другий пропущений гол. — Ми вивчали гру Фрая, робили акцент на цьому форварді. Персонально за нього ніхто не відповідав, але коли він забивав другий м’яч, найближчі до нього гравці мали його закрити». У цьому епізоді Фрай вдало зіграв на випередження після довгого навісу зі штрафного, коли чомусь уклякли на місцях і захисники, і П’ятов.

Відзначив гру свого капітана й наставник «сироварів» Отмар Хітцфельд: «Моя персональна подяка Александру. Сьогодні він провів чудовий матч, довів, що є патріотом команди й загрозою для наших опонентів. Шкода лише, що ми не виграли, адже мали для цього значно більше моментів, ніж суперник». Це Євген Коноплянка зіпсував настрій німецькому наставникові. Півзахисник «Дніпра» створив маленький шедевр, наважившись на дальній постріл по діагоналі з кута штрафного майданчика.

В очікуванні Ліппі?

Не виключено, що позавчора Юрій Калитвинцев провів свій останній поєдинок біля керма національної збірної, з якою він виборов одну перемогу, здобув три нічиї та зазнав однієї поразки. Італійський фахівець Марчелло Ліппі підтверджує, що отримав пропозицію укласти контракт із ФФУ. За даними італійської преси, він може заступити на роботу після зимової паузи, в лютому. Нагадаємо, Ліппі — великий шанувальник школи Лобановського, він привів «Скуадру адзурру» до «золота» чемпіонату світу 2006 року, але провалився на ЧС–2010 у ПАР. Також 61–річний синьйор Ліппі є творцем великих перемог «Ювентуса» — Кубка чемпіонів, Суперкубка УЄФА і Міжконтинентального кубка 1996 року, шести «скудетто» в серії А тощо.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Швейцарія — Україна — 2:2

Голи: Фрай, 40, 62 — Ярмоленко, 48; Коноплянка, 75

Швейцарія: Вельфлі, Ліхтштайнер (фон Бергер, 72), Джуру, Аффолтер, Циглер, Барнетта (Шакірі, 46), Інлер (Фернандес, 46), Швеглер (Костанцо, 66), Штокер (Деген, 85), Якін, Фрай (Бен Халіфа, 76)

Україна: П’ятов, Федецький, Мандзюк, Ракицький, Чигринський, Тимощук, Михалик (Степаненко, 65), Алієв, Коноплянка (Морозюк, 87), Ярмоленко (Олійник, 74), Девич (Мілевський, 46)

Попередження: Барнетта, 44 — Тимощук, 1; Михалик, 13; Алієв, 42

Суддя — Г’юммені (Бельгія)

Женева. Стадіон «Стад де Женев», 11 тисяч глядачів

* * *

Товариські матчі. Чехія (U21) — Україна (U21) — 2:1 (Вошаглік, 8; Кадлец, 40 — Петров, 82), Португалія — Іспанія — 4:0 (Мартінс, 45; Рамос, 49 (у свої ворота); Поштіга, 68; Алмейда, 90), Аргентина — Бразилія — 1:0 (Мессі, 90), Англія — Франція — 1:2 (Крауч, 86 — Бензема, 16; Вальбуена, 55), Голландія — Туреччина — 1:0 (Хунтелар, 52), Італія — Румунія — 1:1 (Маріка, 82 (у свої ворота) — Маріка, 34), Росія — Бельгія — 0:2 (Лукаку, 2, 73), Швеція — Німеччина — 0:0, Польща — Кот–д’Івуар — 3:1, Ірландія — Норвегія — 1:2, Словенія — Греція — 1:2, Китай — Латвія — 1:0, Чорногорія — Азербайджан — 2:0, Оман — Білорусь — 4:0, Словаччина — Боснія і Герц. — 2:3, Естонія — Ліхтенштейн — 1:1, Болгарія — Сербія — 0:1, Угорщина — Литва — 2:0, Єгипет — Австралія — 3:0, Ізраїль — Ісландія — 3:2, Данія — Чехія — 0:0, Австрія — Греція — 1:2, ПАР — США — 0:1.

* * *

Чемпіонат Європи–2012. Відбірковий турнір. Група E. Фінляндія — Сан–Марино — 8:0 (Вайрінен, 39; Хямялайнен, 49, 67; Форссель, 51, 59, 78; Літманен, 71 (пен.); Порокара, 73; динамівець Р. Єременко (Ф) — 90 хв., жовта).

Турнірне становище після 4 матчів: Голландія — 12, Угорщина — 9, Швеція — 6 (3 матчі), Молдова — 6, Фінляндія — 3, Сан–Марино — 0 (5).

Група F. Хорватія — Мальта — 3:0 (Кранчар, 19, 42; Калінич, 81; «гірник» Срна (Х) — 90 хв., жовта).

Турнірне становище після 4 матчів: Хорватія — 10, Греція — 8, Грузія — 6, Ізраїль, Латвія — 4, Мальта — 0.