Лікнеп для «грипозників»

18.11.2010

Грип — це високозаразне вірусне захворювання із можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті, кажуть науковці. Тому не варто ставитися до цієї болячки занадто легковажно. Лікарі рекомендують вживати профілактичних заходів для того, щоб не захворіти, та уникати стандартних помилок у лікуванні, коли вже грип «звалив» людину з ніг.

 

Що лікарі рекомендують вживати при грипі?

Як зазначає лікар­терапевт Олександр Ляшенко, симптоми грипу нагадують ознаки інших ГРВІ, тому самій людині дуже важко відрізнити грип від застуди. Для того щоб встановити точний діагноз, необхідно звернутися до лікаря та провести лабораторне дослідження — у той момент, поки вірус циркулює в крові хворого. Досвідчений лікар може призначити «протигрипозну» терапію і без цього тесту (бо всім його зробити неможливо), на основі виражених симптомів. Важливо своєчасно встановити діагноз та почати лікування, оскільки грип є набагато небезпечнішим, ніж банальна застуда. Він може призвести до серцевої недостатності, важкої пневмонії та інших загрозливих ускладнень.

За даними пресслужби МОЗу, при грипі призначають дві найголовніші групи препаратів:

1. Препарати з доведеною активністю проти вірусу грипу. Йдеться про ліки, здатні вплинути на вірус грипу: припинити його розмноження в організмі. Вчасне використання противірусних препаратів за призначенням лікаря здатне скоротити період хвороби, полегшити її перебіг та запобігти розвитку ускладнень.

2. Медикаменти, які пом’якшують симптоми. Вони не діють на сам вірус грипу, але полегшують стан хворого, усуваючи жар, нежить, біль у горлі, кашель, головний біль та біль у м’язах. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичного лікування у домашніх умовах може бути достатньо для повного одужання. Однак зловживати цими препаратами і застосовувати їх без призначення лікаря не слід: передозування може завдати серйозної шкоди організму. Народні засоби для пом’якшення симптомів та загальної підтримки організму (наприклад, розтирання горілкою, споживання цибулі з часником чи ехінацеї) неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватись як допоміжні у комплексі з основними препаратами. Важливо враховувати, що тимчасове пом’якшення симптомів, полегшення стану не є ознакою одужання хворого. Пацієнту треба поменше контактувати зі здоровими людьми до абсолютної і постійної відсутності симптомів. Адже недолікований «грипозник», навіть із легкою формою захворювання, залишається заразним у середньому впродовж семи днів.

Що не лікує грип?

Незважаючи на застереження медиків, українці часто вдаються до самолікування, чим можуть нашкодити власному здоров’ю. Орієнтуючись на поради родичів, знайомих, рекламну інформацію та власне уявлення про ефективність тих чи інших ліків, люди нерідко «винаходять» методи подолання грипу чи застуди, які або не дають бажаного результату, або погіршують стан пацієнта. Тому співробітники МОЗу зазначають: українцям важливо знати, що грип не лікується за допомогою:

1. Антибіотиків. Ці препарати не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені винятково для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не лікує грип, а лише ускладнює боротьбу з хворобами у майбутньому. Антибіотики можна використовувати лише за призначенням лікаря — для лікування таких ускладнень грипу, як бакте­ріальна пневмонія, бронхіт тощо.

2. Гомеопатичних препаратів. На сьогодні немає жодних науково обґрунтованих доказів їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендовані для лікування будьяких небезпечних для життя інфекцій, зокрема й грипу. Використання препаратів із недоведеною ефективністю в таких умовах вважається ознакою безвідповідального ставлення до життя хворих.

3. Імуностимуляторів, імуномодуляторів. Як ін­формує пресслужба МОЗу, немає жодних науково обґрунтованих доказів ефективності цих засобів проти вірусу грипу. Водночас їх дія під час хвороби може за певних умов навіть виявитися шкідливою.

4. Народних засобів. Лікування лише народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки жодні трав’яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак народні засоби можуть згодитися для пом’якшення симптомів грипу — за умов грамотного використання без зловживань.

 

ДО РЕЧІ

Дітям до 18 років та вагітним жінкам не рекомендовано вживати аспірин. Збивати жар краще за допомогою парацетамолу.

 

ПОРАДА ТЕРАПЕВТА

Якщо у вас з’явилися перші ознаки хвороби, не йдіть на роботу. Якщо захворіла дитина, не ведіть її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку.