Грай, як Поттер!

18.11.2010

Усе прогресивне людство, що захоплюється сагою про Гаррі Поттера, з нетерпінням чекає світової прем’єри сьомої серії «поттеріани». Її призначено на сьогодні. А незадовго до початку прокату «Гаррі Поттера і смертельних реліквій» фанати серіалу провели у НьюЙорку так званий чемпіонат світу з квідічу — гри, в яку грають герої казки Джоан Роулінг.

У парку на Манхеттені минулого уїк­енду змагалися тільки американці — понад 40 команд із різних навчальних закладів, у тому числі з університетів Гарварда і Йєля. Це вже сьомий за ліком чемпіонат із казкового виду спорту, який організовує IQA — Міжнародна асоціація квідічу. Як повідомляється в мікроблозі турніру на «Твіттері», перемогу здобула команда університету Міддлбері, штат Вермонт, яка обіграла у фіналі представників університету Тафтс, Массачусетс.

Загалом тільки у США сформовано близько 400 команд із квідічу, тисячі гуртів розважаються таким чином в інших країнах. Є фани цієї гри і в Україні та Росії, причому наші сусіди теж проводять свої турніри й реконструкції.

Згідно з казковим оригіналом, гравці у квідіч літають та мітлах і мають закидати м’ячики трьох видів у троє спеціальних круглих воріт, розташованих на значній висоті над майданчиком; один із зачарованих м’ячів має крила і тікає від гравців. Звісно, в реальному житті повторити це неможливо. Тож шанувальники Поттера грають у так званий «маглівський квідіч» — для людей, які не володіють чарівними здібностями: учасники бігають верхи на мітлах, передаючи м’ячики, як у гандболі.