Сварка по–дитячому

18.11.2010

Минулої п’ятниці «УМ» опублікувала інтерв’ю з другою ракеткою України Катериною Бондаренко, в якому тенісистка повідомила, що вони разом із сестрою Оленою не виступатимуть надалі за національну збірну, а дадуть дорогу молодшим. Стараннями електронних ЗМІ ця інформація розлетілася по всій країні і навіть далі. Окремі сайти зовсім не зважали на першоджерело, та ще й втратили ключові слова Каті — про те, що сестри Бондаренко в будь–який момент готові поновити виступи під синьо–жовтим прапором.

Не чекали такого повороту подій і в Федерації тенісу України. Після Катерининого інтерв’ю віце–президент ФТУ Всеволод Кевлич заявив, що дівчата не вели жодних перемовин із його структурою, від виступів за збірну не відмовлялися, а журналіст «УМ» нібито неправильно зрозумів Бондаренко–молодшу. Хоча Катя сказала «Україні молодій» саме те, що вийшло друком. А вже після того з ФТУ надійшла інформація, що Олена й Катерина погодилися поновити виступи за збірну. Хоча у федерації, як виявилося, ще обмірковують варіанти побудови нової команди та нарікають на «зіркову хворобу» Бондаренко–старшої.

Аби спробувати розставити крапки над «і» в цьому конфлікті, кореспондент «УМ» опитав почесного президента федерації Германа Беньямінова та віце–президента Всеволода Кевлича, який останні три роки був менеджером жіночої збірної.

 

«Сестрам сказали все те, що вони повинні були почути»

«Ще раз наголошу, що федерація не припиняла співпраці з сестрами Бондаренко. Однак у дівчат після поразки австралійкам у матчі Кубку федерації виник конфлікт із керівництвом національної команди, який призвів то того, що Юрій Сапронов (перший віце–президент ФТУ, меценат тенісу, власник клубу у Харкові, який залучив сестер Бондаренко. — Авт.) разом зі мною припинив займатися збірною», — каже Всеволод Кевлич. — Тоді ж сестрам виказали все те, що вони повинні були почути в контексті їхнього несприйняття команди, їхньої роботи та ролі в цьому колективі».

Пан Всеволод визнає, що наші успіхи в Кубку федерації — неофіційному чемпіонаті світу, де Україна дійшла до елітної групи, — пов’язані саме з сестрами Бондаренко. Проте наголошує, повторюючи слова вже колишнього генерального спонсора команди Сапронова: ніхто не допустить, аби в національній збірній була «команда Олени Бондаренко або ще когось».

«До критики сестри ставляться по–дитячому, сприймають її по–своєму — відвертаються і не спілкуються. Зіркові люди можуть вирішувати так, як хочуть. Тож я не виключаю, що все, написане в вашій газеті — правда», — розмірковує над причиною сенсаційної заяви Катерини віце–президент федерації Кевлич. Йому цей конфлікт більше нагадує дитячу сварку, а не принципове протистояння.

«Очікуючи на рішення капітана команди Володимира Богданова, ми в останні місяці витримували паузу — до минулої п’ятниці ФТУ не мала жодних контактів з дівчатами. Днями Володимир Вікторович повідомив, що більше не планує очолювати збірну. Тож тепер починається процес створення нового колективу, якому вже в лютому належить зіграти зі збірною Швеції в ІІ Світовій групі», — каже пан Кевлич.

«Варіантів є два — із сестрами і без них»

Чи то випадково, чи ні, але саме минулої п’ятниці — в день виходу скандального інтерв’ю (він збігся із днем народження мами й тренера сестер — Наталії Володимирівни) в резиденцію Бондаренко під Києвом завітав почесний президент ФТУ та давній друг сім’ї Герман Беньямінов. За чашкою чаю функціонер, звісно ж, поцікавився бажанням дівчат продовжити виступи за збірну. «Дівчата мені відповіли: «Незалежно від фінансових умов, будемо грати — питань немає», — розповідає «УМ» пан Беньямінов. — Щоправда, в нас закрутилася дискусія стосовно нового капітана команди — в тенісі існує така практика, коли лідер збірної пропонує кандидатуру «головного». Олена попросила час на роздуми, аби про своє рішення повідомити згодом, через маму».

Новий склад збірної та її капітан має бути затверджений на виконкомі, дата якого досі не визначена. Як розповів «УМ» пан Кевлич, існує два варіанти розвитку подій. Перший — команда знову будуватиметься навколо тандему Бондаренко плюс Оля Савчук, у якої з сестрами хороші стосунки. Із таким складом нашій збірній до снаги втриматися в ІI Світовій групі. «Другий варіант — це формування справжньої команди. Щоб знову не повторилася стара історія, коли вся збірна танцюватиме навколо лідера, є ідея залучити молодь. Але в такому разі немає гарантії, що Україна знову не звалиться в І Євро–африканську зону, з якої складно вибратися», — ділиться думками Всеволод Кевлич.

Думається, друга, радикальна, пропозиція матиме багато опонентів, серед яких — і пан Беньямінов. «Ми маємо зробити все, щоб у збірній були представлені найсильніші тенісистки, а молодь повинна ще завоювати право грати за національну команду. Зрештою, сестри Бондаренко — наша надія на Олімпіаді 2012 року», — підсумував Герман Беньямінов.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Жіночий турнір ITF у Братиславі (призовий фонд — 25 тис. дол.). Перший раунд. Катерина Бондаренко (Україна, 4) — Летісія Костас–Морейра (Іспанія) — 6:1, 6:2.