«Похабні морди — ось і вся відмінність»

17.11.2010
«Похабні морди — ось і вся відмінність»

Поки що безіменні символи Євро–2012 під час презентації у Варшаві. (Фото Рейтер.)

Брати–близнюки, одягнені у футбольну форму збірних Польщі та України, — саме так виглядають офіційні талісмани фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Церемонія презентації «маскотів» відбулася вчора в обід у Народному театрі Варшави.

Імен у цих символів ще немає: їх слід буде обрати шляхом інтернет–голосування на сайті УЄФА. Опитування почалося учора та триватиме до 4 грудня. Респондентам пропонують три варіанти: Славек і Славко, Семко і Стрімко, Клемек і Ладко.

Авторами двох образів стали художники знаменитої американської компанії «Уорнер бразерз», що відома такими знаними мультяшними персонажами, як кролик Багз Банні та качка Даффі Дак. Утім їхнє творіння для Польщі й України викликало неоднозначні відгуки.

Синьо–жовті та червоно–білі кольори має не лише колір одягу цих хлопців (по одному поєднанню на брата), а й волосся. На руках у них— по браслету в кольорах своєї та сусід­ньої країни. У нашого — ще й елемент вишиванки на футболці.

Їхні зачіски особливо сподобалися лисому президентові Польського футбольного союзу Гжегожеві Лято. «Десь 40 років тому в мене було таке ж волосся, тому вони мені до душі», — сказав відомий у минулому футболіст.

«Я думаю, що всім дітям сподобаються такі іграшки. І я впевнений, що й моїм синам вони припадуть до душі, тому б дуже хотів привезти їм ці талісмани вже зараз», — сказав на вчорашній презентації Андрій Шевченко. Цікаво, що капітан київського «Динамо» з такої офіційної нагоди заговорив українською мовою. Як і присутній у Народному театрі Олег Блохін, якого теж запросили бути представником нашої країни на церемонії.

Тема двох талісманів уже не вперше використовується на великих футбольних подіях. Так, ще у 1974 році символом «мундіалю» у ФРН стали двоє хлопців різного зросту — Тіп і Тап. А талісманами Євро–2008 були Трікс і Флікс. Вони підозріло схожі на наших «Славека і Славка» — ніби старші брати. Хіба що в австрійця та швейцарця чуприни трохи «гостріші».

«Автори не потрудилися вигадати щось нове, а просто трошки змінили свою роботу дворічної давнини», — оцінює в коментарі для «УМ» результат діяльності американських художників, які розробляли талісман і на Євро–2008, їхній український колега Кость Лавро. Ілюстратор видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА» бачить величезну схожість між талісманами наступного і минулого Євро, а мінімальні зміни помічає лише в гірший бік. «Збільшили їм руки, зробили похабні морди — ось і вся відмінність», — каже художник, чия робота претендує на звання неофіційного талісмана чемпіонату Європи в Україні.

Судячи з перших експрес–опитувань, уболівальники теж чекали від «Уорнер бразерз» значно цікавіший витвір. У цьому сенсі варто зауважити, що вибір анімаційного символа Євро є дуже важливим для УЄФА, адже якщо талісман сподобається уболівальникам, варто очікувати на більші прибутки від продажу сувенірів. Відповідно, якщо талісмани не припадуть до душі, на реалізації ляльок, чашок, футболок, брелоків тощо європейське футбольне керівництво може зазнати збитків. Щось подібне було на «мундіалі» 2006 року в Німеччині, де вболівальники не надто охоче розкуповували товари з невиразним левом Голео у футболці, але без трусів.

Хай там як, а вибір зроблено. Після «прокату» в Польщі талісмани почнуть турне по Україні. 20 листопада вони відвідають Львів, 23–го — Донецьк, 26–го — Харків, а 28–го доберуться до Києва.

 

НЕОФІЦІЙНИЙ ТАЛІСМАН

Із 5 листопада по 31 грудня в Україні триває свій конкурс, на якому визначатимуть неофіційний талісман нашої країни для футбольного чемпіонату Європи. Маркіян Лубківський, директор національного оргкомітету Євро–2012, днями визнав, що чималі шанси на перемогу має робота відомого українського художника–ілюстратора Костя Лавра. Це два коти–футболісти з іменами Кіт і Кот, вбрані у форму національних кольорів України та Польщі.

Лавро відомий як автор ілюстрацій до багатьох дитячих книжок, які вийшли у видавництві «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА». Запропоновані ним талісмани вельми нагадують Пана Коцького — роботу Костя для однойменної казки.

 

ІЗ ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ

Уперше офіційний талісман на чемпіонатах Європи з футболу з’явився лише в 1980 році: тоді в Італії намалювали незграбного дерев’яного хлопчика Піноккіо, а ніс йому розфарбували в кольори італійського прапора.

Через чотири роки турнір у Франції супроводжував півень Пено. У першостей 1988 (ФРН) та 1992 (Швеція) років талісмани були схожі — кролики, зодягнені у форму кольорів збірних–організаторок.

Далі настала черга левів: у 1996 (Англія) та 2000 (Голландія й Бельгія) роках публіку розважали Голіаф та Бенелакі. Як відомо, леви є елементом гербів усіх цих трьох країн. А в рік «міленіуму» левеняті на Євро домалювали ще й червоні ріжки — як у «червоних дияволів», символічних для збірної Бельгії.

У 2004 році в Португалії вперше за талісмана обрали живу людину — хлопчика Кінаша. Ім’я обрали не випадково: так звався журнал видатного португальського мореплавця Магеллана.

А в Австрії та Швейцарії два роки тому за талісманів були веселі хлопці Трікс та Флікс — у червоно–білій формі під колір прапорів країн–організаторів та із зачісками, що формою нагадують вершини Альпійських гір.

 

ГЛАС НАРОДУ

Одразу після презентації офіційних талісманів Євро–2012 польський сайт Sport.pl, що проводив пряму відео­трансляцію цієї події в інтернеті, почав опитування. Відвідувачам сторінки запропоновано висловити свою думку про талісмани.

За досить короткий час проголосувало близько двох тисяч осіб. 36% назвали безіменні талісмани «жахливими», 33% оцінили їхній рівень як «ниж­че середнього», 20% «готові миритися», і лише 12% оцінюють продукт компанії «Уорнер бразерз» позитивно.