Беззахисна малеча

16.11.2010
Беззахисна малеча

Щастя там, де батьки по–справжньому люблять своїх малят. (Фото з сайту goc.state.md.us.)

Курці у своїй гонитві за нікотиновим кайфом найчастіше не зважають ні на протест оточуючих, ні на ризик для власного здоров’я, ні на очевидну небезпеку для своїх малюків. Кілька років тому «УМ» наводила слова київських дитячих алергологів та інфекціоністів. Медики бідкалися, що до них дуже часто потрапляють малі хворі з бронхіальною астмою та хронічними захворюваннями (такими як тонзиліт — запалення мигдаликів), що майже не піддаються лікуванню. Такі діти отримують найкраще лікування, добре харчуються, але все одно не вилазять із болячок. У більшості випадків з’ясовувалося, що тато чи мама (а то й обоє батьків) палять у квартирі, на балконі чи на сходах у під’їзді. І саме сигаретний дим, який потрапляє в повітря, та отруйні часточки, що осідають на одязі і шкірі курців, спричиняють різні «поламки» дитячого імунітету та запускають механізми хвороби.

Здавалося б, після детального і фахового пояснення батьки мали б відмовитися від куріння, щоб урятувати здоров’я дитини. Утім, як би жахливо це не звучало, у половині випадків така інформація не переконувала дорослих, і вони не вважали за потрібне кинути курити заради одужання рідного сина чи доньки. Парадокс? Халатне ставлення та безвідповідальність, які в майбутньому виллються у страшні наслідки. Адже нещодавнє дослідження американських учених виявило ще один неприємний факт: в аналізах 90% дітей, які живуть у родинах курців, виявлено канцерогенні речовини. При цьо­му в дорослих, які живуть у тих самих умовах, канцерогенiв у сечі практично не виявлено. У них наявність небезпечних речовин показали менше 10% проб, повідомляє агенція «Медлінкс».

Учені застерігають: діти виявилися найбільш уразливою групою, яка може значно постраждати внаслідок вдихання токсичного сигаретного диму. А це понад 5 тисяч найрізноманітніших інгредієнтів, шкідливих для організму. Канцерогенні властивості речовин, виявлених у сечі малят, вказують на збільшення ризику онкологічних захворювань, зокрема раку легень. При цьому дослідники виявили прямий зв’язок між кількістю викурених у будинку сигарет та концентрацією речовин, здатних викликати рак в організмі дитини. Тому медики звертаються до дорослих: «Будьте добрими до власних дітей! Не змушуйте їх дихати отруйним повітрям та страждати від страшних хвороб! Пам’ятайте, кожна дитина має право на щасливе і здорове життя...»

 

ДО РЕЧІ

Колишній міністр охорони здоров’я професор Микола Поліщук звертає увагу на те, що спеціалісти визначають куріння не поганою звичкою, а наркотичною і токсичною залежністю.